Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καθώς και της παχυσαρκίας.
Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών, που βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύουν από τη γήρανση και τη βλάβη από εξωτερικούς παράγοντες όπως τραυματισμοί, ρύπανση του περιβάλλοντος, κάπνισμα και κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
Άλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακή πίεσης, της οστεοπόρωσης, της νόσου του Αλτσχάιμερ και ορισμένων ειδών καρκίνου.
Σε ποιες τροφές βρίσκουμε τις πολυφαινόλες
- Όλα τα λαχανικά
- Μήλα
- Φασόλια
- Μαύρο τσάι
- Βατόμουρα
- Κεράσια
- Κακάο και/ή μαύρη σοκολάτα
- Βότανα
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους
Ήξερες ότι…
– Οι σπόροι chia δεν περιέχουν γλουτένη. Τους βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα (καφέ, μαύρο, λευκό, γκρι), ωστόσο δεν υπάρχει διαφορά στη θρεπτική τους αξία, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard.
– Τα βατόμουρα είναι ωφέλιμα στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο.
– Δεδομένου ότι τα κακαόδεντρα είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, η παραγωγή του κακάο έχει πληγεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επειδή οι τιμές του κακάο, έχουν εκτοξευθεί, οι εταιρείες παραγωγής αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για την καλλιέργεια του κακάο, μελετώντας επίσης το ενδεχόμενο ανάπτυξης υποκατάστατων κακάο.