Tα φρούτα – σύμμαχοί μας κατά της ουλίτιδας

Ο συνδυασμός εσπεριδοειδών και καρύδας φαίνεται πως κάνει… θαύματα!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods δείχνει ότι η “συνεργασία” των εσπεριδοειδών με την καρύδα είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της ουλίτιδας.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός αυτών των τροφών καταφέρνει να μειώσει τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα, που ευθύνονται για την ουλίτιδα. Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στις επιδράσεις των φυσικών ενώσεων αυτών των τροφίμων, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή και το λαυρικό οξύ στις καρύδες, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της στοματικής υγείας.

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην ενίσχυση των ούλων και στην πρόληψη της ουλίτιδας. Ακόμη, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C προστατεύουν τα ούλα από φλεγμονές και μολύνσεις.

Η καρύδα περιέχει λαυρικό οξύ, που αποτελεί έναν ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα. Καταναλώνοντας καρύδες συμβάλλουμε στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας και της φλεγμονής των ούλων.

Η πετυχημένη συνεργασία

Ο συνδυασμός εσπεριδοειδών και καρύδας δρα ενάντια στην ουλίτιδα. Από τη μία τα εσπεριδοειδή ενισχύουν τα ούλα και μειώνουν τη φλεγμονή και από την άλλη οι καρύδες συμβάλλουν στην εξάλειψη των βακτηρίων οδηγούν στην ανάπτυξη ουλίτιδας.

Μπορούμε, λοιπόν, να καταναλώνουμε απευθείας εσπεριδοειδή και καρύδες ή εναλλακτικά να ενσωματώσουμε το λάδι καρύδας στη ρουτίνα της στοματικής μας υγιεινής.

Ήξερες ότι…

Η καρύδα κατατάσσεται στην κατηγορία των κερασιών, των δαμάσκηνων, των ροδάκινων,  δηλαδή φρούτων τα οποία κρύβουν τον «καρπό» τους στον πυρήνα τους. Στα σανσκριτικά, το φοινικόδεντρο λεγόταν “kalpa vriksha”, που σημαίνει «δέντρο που προσφέρει όλα τα απαραίτητα για τη ζωή». Το έλαιο καρύδας έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.