H Google σβήνει λογαριασμούς του Gmail – Ποιοι κινδυνεύουν

Η Google είναι κυρίαρχη στην αγορά του δωρεάν email με περίπου 1,8 δισεκατομμύρια χρήστες Gmail. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στο προσεχές διάστημα σκοπεύει να διαγράψει ανενεργούς λογαριασμούς.

Η Ruth Kricheli, αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων στην Google, παρείχε μια ενημέρωση για να εξηγήσει ακριβώς τι θα συμβεί και πότε. «Η Google διατηρεί το δικαίωμα να διαγράψει έναν ανενεργό Λογαριασμό Google», ξεκαθαρίζει.

Τι ακριβώς ορίζεται ως ανενεργός λογαριασμός

Ως ανενεργός λογαριασμός Google ορίζεται πλέον αυτός που δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέσα σε μια περίοδο δύο ετών, εφόσον ο χρήστης είναι ανενεργός στο Google για τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα. Μάλιστα, υπάρχουν βήματα που μπορεί κάποιος να κάνει για να διασφαλίσει ότι το Gmail, οι φωτογραφίες και τα έγγραφά του δεν θα επηρεαστούν.

Αυτό πρόκειται να συμβεί επειδή η Google έχει επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο Gmail όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και προστατευμένο για τους χρήστες της, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα κατά του spam, προστασία από απάτες phishing ή άμυνα κατά της κλοπής λογαριασμών. Όμως, ακόμα και με αυτή την προστασία, αν ένας λογαριασμός δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να παραβιαστεί, υπογραμμίζει η Kritceli.

Τώρα, αν ένας χρήστης έχει μόνο έναν λογαριασμό Google, τότε το Gmail είναι απολύτως ασφαλές από διαγραφή, υπό την προϋπόθεση να έχει χρησιμοποιηθεί εντός των τελευταίων δύο ετών. Το πρόβλημα αφορά κυρίως στους χρήστες που έχουν πολλαπλούς λογαριασμούς ή εκείνους που έχουν δημιουργηθεί μόνο για αποθήκευση φωτογραφιών ή δεδομένων, που δεν έχουν προσπελαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχουν ξεχαστεί εντελώς.

 Οι ενέργειες που θεωρεί η Google ως δραστηριότητα:

  • Ανάγνωση ή αποστολή email
  • Κοινοποίηση φωτογραφίας ή παρακολούθηση ενός βίντεο στο YouTube, ενώ είσαι συνδεδεμένος στον σχετικό λογαριασμό Google
  • Χρήση του Google Drive ή Αναζήτησης.

Εxtra tip: Αν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που “άφησες” έναν λογαριασμό, κρίνεται σημαντικό να κάνεις έναν Έλεγχο Ασφάλειας Λογαριασμού Google για να διασφαλίσεις ότι έχεις τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να τον διαφυλάξεις.