Της Μαρίας Ακριβού
Η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία μας χώρας είναι απόρροια των επενδύσεων που υλοποιούν τα κράτη στην εκπαίδευση. Ένας λαός χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, όσο πολυάριθμος και αν είναι, όσα εργατικά χέρια και αν διαθέτει, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του, καθώς οι δεύτεροι μη έχοντας τις απαιτούμενες δεξιότητες, αλλά και την πρόσβαση στην τεχνογνωσία θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω από τον ανταγωνισμό.
Μην ξεχνάμε πως η μόρφωση που λαμβάνουν τα σημερινά παιδιά είναι καταλυτική για το μέλλον μιας χώρας. Ως ενήλικες θα κληθούν να στελεχώσουν θέσεις κλειδιά στην πολιτική, τις επιχειρήσεις, σε δημόσιους οργανισμούς και αν δεν είναι σωστά καταρτισμένοι θα λαμβάνουν αποφάσεις που θα επηρεάζουν την τύχη πολλών ανθρώπων.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της συνόδου κορυφής της G7, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ για την «Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση» (GPE), ώστε να συμβάλει στην αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων για πάνω από ένα δισεκατομμύριο κορίτσια και αγόρια σε περίπου 90 χώρες και εδάφη.
«Είμαι περήφανη που θα στηρίξουμε την Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση με 700 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, συμβάλλοντας στην αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η στήριξη της εκπαίδευσης, ιδίως για τα κορίτσια και τις γυναίκες, είναι καίριας σημασίας ώστε να δοθούν στη νέα γενιά καλές προοπτικές στη ζωή» ανέφερε η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Επίτροπου Γιούτα Ουρπιλάινεν, αρμόδιας για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, η οποία υπογράμμισε πως η εκπαίδευση έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τη ζωή και τις κοινωνίες, αποτελώντας το θεμέλιο της ισότητας και κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους.
«Τα λόγια πρέπει συνοδεύονται από πράξεις. Με την αυξημένη δέσμευσή μας ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως για την GPE, θα εξασφαλίσουμε βιώσιμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες εκατομμυρίων παιδιών και νέων παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης από ποτέ διαταραχής στην εκπαίδευση. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παγκόσμιας στήριξης στην εκπαίδευση και, ως «Ομάδα Ευρώπη», η συμβολή μας στην GPE θα αποτελέσει απόδειξη ότι η εκπαίδευση πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκαμψης, με ιδιαίτερη εστίαση στα κορίτσια» επεσήμανε η κα Ουρπιλάινεν.
Οι χώρες με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα
Τι ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν τα ιδιωτικά σχολεία σε ένα εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Πρέπει οι καθηγητές και τα σχολεία να κριθούν βάσει των αποτελεσμάτων των tests, των αποτελεσμάτων της αγοράς εργασίας ή κάποιου άλλου μέτρου; Αυτή είναι απάντηση του ενός εκατομμυρίου!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προετοιμάσουν άμεσα τους μαθητές για τις προκλήσεις που τους περιμένουν στην εργασία και στην κοινωνία. Υπάρχει δε μια σύγκλιση απόψεων σε διεθνές επίπεδο για τον ζωτικό ρόλο που θα παίξουν η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η επικοινωνία, η επιχειρηματικότητα και άλλες δεξιότητες προσανατολισμένες στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Worldwide Educating for the Future για το 2019, χώρα –υπόδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης θεωρείται η Φινλανδία. Το top 3 συμπληρώνουν η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ σε επίπεδο δεκάδας φιγουράρουν τα ονόματα χωρών όπως η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Ελβετία, Η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.