7)Λόγοι που κολλάει η ζυγαριά

 

 

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Σας έχει τύχει ποτέ να βλέπετε τη ζυγαριά σας να «αρνείται να σας ανταμείψει» ,ενώ εσείς συνεχίζετε την προσπάθειά σας;

Πάμε να δούμε παρέα τους λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται αυτό:

  1. Καταναλώνεις πολλές υγρές θερμίδες.

Το να θεωρούμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το ροφήματα αμελητέες είναι ένα πολύ κοινό λάθος, είτε αυτά είναι αναψυκτικά είτε χυμοί είτε αλκοολ, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

  1. Δεν πίνεις αρκετό νερό ( είσαι αφυδατωμένος )

Το νερό συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην αύξηση της καύσης θερμίδων.

  1. Δυσκοιλιότητα
  2. Δεν κοιμάσαι αρκετά . Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ύπνου είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν παχυσαρκία. Είναι λοιπόν πολύ απλό: προσπάθησε να κοιμάσαι 7-8 ώρες ημερησίως αν βλέπεις ότι παρά τις προσπάθειες η ζυγαριά σου έχει κολλήσει.
  3. Κάνεις δίαιτα για πολύ καιρό.

Το να κάνεις δίαιτα για πολύ καιρό δεν είναι καλή ιδέα. Είναι πιθανό ότι έπειτα από μια περίοδο που έχανες κιλά να έχεις φτάσει σε μια στασιμότητα. Αυτό είναι το σημείο που ο οργανισμός σου σου λέει να κάνεις ένα διάλειμμα.

  1. Αναμονή Περιόδου / Βρίσκεστε στο Μέσο του κύκλου σας (Αν είσαι γυναίκα)
  2. Βιταμινική Ανεπάρκεια / χαμηλός σίδηρος
  3. Τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που προτείνει η δίαιτά σας
  4. Κάνετε αντικαταστάσεις τροφίμων που δεν προβλέπονται
  5. Τσιμπολογάτε στις ενδιάμεσες ώρες των γευμάτων χωρίς να έχετε συναίσθηση της πραγματικής ποσότητας που καταναλώνετε
  6. Παραλείπετε γεύματα νομίζοντας ότι έτσι θα χάσετε περισσότερο
  7. Λαμβάνετε ακανόνιστα γεύματα (τρώτε σε μη σταθερές ώρες), οπότε και αποδιοργανώνετε το μεταβολισμό σας. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει εάν καταναλώνετε κάποιο γεύμα πολύ κοντά στον ύπνο (είτε στο μεσημβρινό, είτε στο βραδινό)
  8. Λαμβάνετε αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα 
  9. Έχετε κατακράτηση υγρών λόγω πιθανής γαστρεντερικής διαταραχής («φούσκωμα – πρήξιμο»): Δυσπεψία, ευερέθιστο έντερο κλπ.
  10. Έχετε χάσει βάρος πρόσφατα οπότε και το σώμα βρίσκεται στη φάση προσαρμογής (αφομοίωσης) των νέων επιπέδων του βάρους σας.
  11. Γυμνάζεστε οπότε και επισυμβαίνει τροποποίηση της σύστασης του σώματός σας (αύξηση μυϊκού ιστού).
  12. Έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και όταν έχουν χάσει τα κιλά που έπρεπε δε νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι το κάθε σώμα είναι μοναδικό και να αποδεχτούμε ότι δε μπορούμε όλοι να μοιάζουμε με μοντέλα.
  13. Τέλος, το ότι η ζυγαριά κολλάει μπορεί να οφείλεται και στο φαινόμενο ‘πλατό’, το σημείο εκείνο δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας υποθερμιδικής δίαιτας κατά την οποία ο οργανισμός δεν χάνει ούτε βάρος ούτε λίπος παρά τις διατροφικές στερήσεις και τη γυμναστική. Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στις μειωμένες θερμίδες που προσλαμβάνει.

Η ζυγαριά δεν είναι πάντα η καλύτερη ένδειξη της προόδου σας. Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας, που η ζυγαριά δεν μπορεί να μετρήσει ή να ανιχνεύσει, όπως: Αλλαγές στη σύσταση σώματος, αλλαγές στο ποσοστό λίπους

Οπότε… σε καμία περίπτωση δε σταματάμε τη προσπάθεια μας.

 Οπότε… προσοχή στις λεπτομέρειες………. !!!!