10)Tech Alert: Νέο ύφασμα μειώνει έως 5 βαθμούς της θερμοκρασία του σώματος

Dehydrated tired hiking woman thirsty feeling exhausted of heat stroke. Girl with headache from hot temperature on outdoor activity hiker lifestyle.

«Ό,τι και αν φορέσω ζεσταίνομαι αφόρητα»: Μια φράση που ακούμε συχνά σε περιόδους καύσωνα. Τι θα λέγατε, όμως, αν μπορούσαμε χάρη σε ένα “έξυπνο” ύφασμα να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματος έως και 5 βαθμούς Κελσίου;

Κινέζοι επιστήμονες το κατάφεραν με ένα νέο ύφασμα – καθρέφτη. Το πρωτοποριακό ύφασμα έχει τη δυνατότητα να αντανακλά το φως -τόσο στο ορατό φάσμα του όσο και στο υπέρυθρο και στο υπεριώδες. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να αντανακλά τη θερμότητα πριν προλάβει να απορροφηθεί! Mάλιστα, είναι συμβατό με τις μεθόδους ραψίματος και ανθεκτικό, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε είδη ένδυσης. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το κόστος του τελικού προϊόντος δεν θα αυξηθεί πολύ λόγω του συγκεκριμένου υλικού και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνά το 10%.

 

info

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, σχεδίασαν το πρώτο ύφασμα που επιτρέπει στη μεσαία υπέρυθρη ακτινοβολία MIR, η οποία εκπέμπεται από το δέρμα, να διαπερνά εύκολα το ρούχο. Το μετα-ύφασμα μπορεί να βαφτεί σε διάφορα χρώματα. Είναι κατασκευασμένο από πολυλακτικό οξύ, συνθετικές ίνες τεφλόν και νανοσωματίδια από διοξείδιο του τιτανίου.

Οι δοκιμές πέτυχαν!

Το ύφασμα που ανέπτυξαν οι επιστήμονες αποδείχτηκε καλύτερο στη ζέστη από το βαμβακερό, το λινό, ακόμα και από το γυμνό δέρμα. Με το νέο ύφασμα η θερμοκρασία του σώματος ήταν 5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη συγκριτικά με κάθε άλλο ύφασμα.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ώρες που η επίδραση του ήλιου είναι έντονη, μεταξύ 11:00 με 15:00 και σε μέρα που δεν είχε συννεφιά.

Από τις δοκιμές προέκυψε κάτι εντυπωσιακό: όταν το ύφασμα χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει ένα αυτοκίνητο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το αυτοκίνητο ήταν 27 βαθμούς πιο δροσερό συγκριτικά με ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον ήλιο.

 

Κατάλληλο για πολλές χρήσεις

Το πρωτοποριακό μετά – υλικό δεν ενδείκνυται μόνο για κατασκευή ρούχων, αλλά ανοίγονται ακόμα περισσότερες προοπτικές. Κι αυτό επειδή μπορεί να ενσωματωθεί σε προϊόντα όπως τέντες και καλύμματα αυτοκινήτων για να διατηρήσει μία επιθυμητή θερμοκρασία και να προστατεύσει από τις άμεσες επιπτώσεις της υπερβολικής θερμότητας.

Της Βένιας Αντωνίου