Είναι μεγαλειώδης, επιβλητική και προκαλεί δέος. Η τίγρη είναι αναπόσπαστο μέρος της άγριας ζωής. Σήμερα, 29 Ιουλίου, είναι η μέρα της! Γι’αυτό και θα μάθουμε περισσότερα πράγματα για το εντυπωσιακό και μυστηριώδες χερσαίο σαρκοφάγο ζώο.
Τίγρη, η μοναχική
Προτιμά να ζει μόνη της και να κηνυγάει τα θηράματά της σε περιοχή που θεωρεί δική της. Η τίγρη στήνει καρτέρι, επιδιώκοντας να αιφνιδιάσει τη λεία της. Από τις αισθήσεις της, χρησιμοποιεί κυρίως την όραση και την ακοή προκειμένου να εντοπίσει το θήραμά της.
Αντίθετα με τα περισσότερα αιλουροειδή, η τίγρη είναι δεινή κολυμβήτρια. Έχει τη δυνατότητα να κολυμπήσει πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να διασχίσει λίμνες και ποτάμια. Επίσης, κάτι που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι η τίγρη αντέχει αρκετές μέρες χωρίς φαγητό. Όταν καταφέρει να βρει το θήραμά της, όμως, είναι ικανή καταναλώσει ακόμα και 40 κιλά κρέας!
Υπό απειλή
Ένα πολύ μεγάλο μέρος των βιότοπων όπου υπήρχαν τίγρεις δυστυχώς έχει χαθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με τη λαθροθηρία, το παράνομο εμπόριο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθιστά την τίγρη είδος υπό απειλή.
Γνωρίζατε ότι…
Η τίγρη πωλείται έως και 70.000 δολάρια στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το δέρμα της, αλλά και για μέρη του σώματός της που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική επειδή πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως έχουν «μαγικές» ιδιότητες. Να επισημανθεί ότι η χρήση τους πλέον έχει αποκηρυχθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Κινεζικής Ιατρικής.
Wow
Οι τίγρεις δεν έχουν λωρίδες μόνο στη γούνα τους αλλά και στο δέρμα τους!
info
Η Παγκόσμια Ημέρα Τίγρης καθιερώθηκε το 2010, με απόφαση της Συνάντησης Κορυφής για την Τίγρη που συνήλθε στην Αγία Πετρούπολη, υπό την αιγίδα του τότε πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τίγρης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουλίου, είναι η προώθηση ενός παγκόσμιου συστήματος για την προστασία της τίγρης, που απειλείται με αφανισμό.
Της Βένιας Αντωνίου