11)Holistic Therapy Day

 

Στις 26 Ιουλίου είναι η Holistic Therapy Day. Είναι, λοιπόν, μια καλή αφορμή για να εντρυφήσουμε στην ολιστική θεραπευτική προσέγγιση.

Η έννοια του ολιστικού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη όλον, που σημαίνει ολόκληρο. Ολιστικός είναι εκείνος που περιγράφει ή αντιμετωπίζει ένα ζήτημα από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με την ολιστική θεραπευτική προσέγγιση ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται ως όλον, καθώς θεωρείται πως υπάρχει άρρηκτος δεσμός ανάμεσα σε σώμα, ψυχή και πνεύμα.

 

Οι εκπρόσωποι της ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης βασίζονται στον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Υποστηρίζουν ότι κυρίαρχο μέλημα του γιατρού είναι η ανεύρεση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες. Επιπλέον, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη των ασθενειών. Στην Ολιστική Ιατρική, τα συμπτώματα θεωρούνται η έκφραση της ασθενείας, και όχι η ασθένεια αυτή καθ’ αυτή, ενώ υπάρχει σαφής προτίμηση σε φυσικές μεθόδους θεραπείας.

 

Τι είναι τα ανθοϊάματα

Τα ανθοϊάματα προκύπτουν από ώριμα λουλούδια συγκεκριμένων φυτών που τοποθετούνται σε νερό και στη συνέχεια εκτίθενται στον ήλιο για ορισμένες ώρες. Κάποια ανθοϊάματα παρασκευάζονται με τη μέθοδο του βρασμού. Χρησιμοποιείται αλκοόλ ως φυσικό συντηρητικό.

 

Τα πιο γνωστά ανθοϊάματα είναι τα ανθοϊάματα Μπαχ (Bach Flower Remedies). Ο Δρ. Έντουαρντ Μπαχ, δημιουργός των γνωστών ανθοϊαμάτων, έχει αναφερθεί αναλυτικά στη σχέση των συναισθημάτων και της ψυχής με την ανθρώπινη υγεία. Ο Μπαχ (1886-1936), παθολόγος και βακτηριολόγος και αργότερα ομοιοπαθητικός γιατρός, πριν ασχοληθεί με τις θεραπευτικές ιδιότητες των λουλουδιών ήταν γνωστός για την ανακάλυψη εμβολίων σχετικά με χρόνιες εντερικές παθήσεις. Η αγάπη του για τις φυσικές μεθόδους θεραπείας τον οδήγησε στη δημιουργία του συστήματος των ανθοϊαμάτων που φέρει το όνομά του.

 

info

Τα Ασκληπιεία υπήρξαν τα πρώτα ιατρικά κέντρα της ανθρωπότητας, όπου οι επιστήμονες ασκούσαν την ολιστική ιατρική.  Ο Ιπποκράτης θεωρείται συνεχιστής της ιατρικής αυτής παράδοσης.

 

Η Ομοιοπαθητική και ο Ιπποκράτης

Η ομοιοπαθητική αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο που βασίζεται στην αρχή του Ιπποκράτη «όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα», που σημαίνει τα όμοια θεραπευονται με τα όμοια.

Στην πράξη τώρα αυτό σημαίνει ότι μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο, μπορεί να χορηγηθεί για να θεραπεύσει ένα άρρωστο άτομο που έχει τα ίδια συμπτώματα. Ειδικότερα, ο Samuel Hahnemann, ο πατέρας της
Ομοιοπαθητικής (1755), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να θεραπεύσει μια ασθένεια  πρέπει να χρησιμοποιήσει μια ουσία που να προκαλεί νόσο ανάλογη με τη χρόνια ασθένεια.

Της Βένιας Αντωνίου