National Pecan Pie Day σήμερα και δεν θα παραλέιπαμε μια συνταγή για αυτη την κλασική Αμερικάνικη πεντανόστιμη τάρτα!
Υλικά για τη ζύμη:
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα
- 100 γρ. ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 50 γρ ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκος αυγού
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Κρέμα γάλακτος ή σαντιγί, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Για τη γέμιση:
- 150 ml σιρόπι σφενταμιού
- 60 γρ. βούτυρο
- 175 γρ καστανή ζάχαρη
- Λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- Μία πρέζα αλάτι
- 3 αυγά
- 200 γρ. καρύδια πεκάν
Εκτέλεση
Βήμα 1ο:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση της τάρτας μας. Aνακατέψτε στο μπλέντερ το αλεύρι και το βούτυρο, μέχρι να θρυμματιστούν.
Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια χτυπήστε τον κρόκο μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας, προσθέστε τα στα στερεά υλικά και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό για να δέσουν τα υλικά.
Τυλίξτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε την για μία ώρα στο ψυγείο.
Βήμα 2ο:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Στρώστε το φύλλο στη φόρμα για τάρτες και αφήστε τουλάχιστον δύο εκατοστά να κρέμεται από το χείλος. Τρυπήστε τη βάση παντού με πιρούνι.
Στρώστε τη βάση της τάρτας με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω βάλτε ξερά φασόλια. Ψήστε για 20 λεπτά στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 3ο:
Βάλτε το σιρόπι σφενταμιού σε μια κατσαρόλα και προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
Ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Όταν γίνει χλιαρό, προσθέστε τα αβγά ένα – ένα, χτυπώντας παράλληλα. Προσθέστε τα καρύδια πεκάν και ανακατέψτε.
Βήμα 4ο:
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα .Ψήστε για 40 – 50 λεπτά. Αν αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα, καλύψτε την πίτα με αλουμινόχαρτο.
Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την για 15 – 20 λεπτά να κρυώσει.
Σερβίρετε προαιρετικά με κρέμα γάλακτος ή σαντιγί.
Καλή απόλαυση!