16) Στις 14 Οκτωβρίου κυκλοφορεί το εμβληματικό βιβλίο ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Πολυμεταφρασμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αγαπητή στη χώρα της σε κοινό και κριτικούς, η Annie Ernaux παραδίδει με Τα χρόνια (Les années – μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη) το καλύτερο, κατά γενική ομολογία, βιβλίο της, μια «συλλογική αυτοβιογραφία» που καταγράφει το πέρασμα του χρόνου, στη συμβολή του autofiction με την κοινωνιολογία, που έχει τιμηθεί με το Prix Marguerite Duras και το Prix François Mauriac το 2008.
Πρόκειται για μια μεγαλειώδη καταγραφή της γαλλικής ιστορίας του 20ού αιώνα όπως διαθλάται από τη ζωή μιας και μόνο γυναίκας. Μια προσωπική αφήγηση της περιόδου από το 1941 έως το 2006 μέσα από τον φακό της μνήμης και των εντυπώσεων, περασμένων και τωρινών – ακόμα και προβολών στο μέλλον. Μέσα από προσωπικά της βιώματα και ενθύμια κάθε είδους –φωτογραφίες, βιβλία, ημερολόγια, τραγούδια και αναμνήσεις, μόδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, δεκαετίες διαφημίσεων και πρωτοσέλιδων, λέξεις και πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται πια– δημιουργεί μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς, της γενιάς της, από τη δεκαετία του ’40 και τις νωπές ακόμα τότε αναμνήσεις του Πολέμου έως σήμερα. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

“Ο καιρός των Ρόδων” του Πάνου Ιωαννίδη

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιβολή των capital controls στην περιοχή του παλιού Φραγκομαχαλά της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται απρόοπτα. Άγνωστοι αφήνουν ελεύθερα μέσα στο πλήθος τρία μικρά ελάφια προκαλώντας αναστάτωση. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η διοργανώτρια Ιφιγένεια Ρούσσου και ιδρυτικό μέλος της συλλογικότητας Ροδάνθη εξαφανίζεται. […] Ο σύντροφος της Ιφιγένειας Ρούσσου αναθέτει στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη να τη βρει ζωντανή.

Με χειρουργική ακρίβεια ο ντετέκτιβ συνδέει τα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους στοιχεία για να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης και να φέρει πίσω τη γυναίκα. Καθώς πλησιάζει στη λύση του γρίφου, συνειδητοποιεί πως όταν η αλήθεια και η πραγματικότητα δεν ταυτίζονται, το κόστος της λύτρωσης είναι πολύ μεγάλο για όλους. Από τις εκδόσεις Κέδρος.