18)Το ρύζι στην ελληνική και στην ισπανική κουζίνα!

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 21.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εντός του εκθεσιακού συγκροτήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στον εξωτερικό χώρο μεταξύ των περιπτέρων 10 και 13 το Φεστιβάλ Ρυζιού. Διακεκριμένοι Σεφ και εκπρόσωποι της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και του Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (CRAV) από την Ισπανία θα μοιραστούν μαζί σας το πάθος τους για το ρύζι, θα ετοιμάσουν συνταγές με βάση το ευρωπαϊκό ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα και στην Ισπανία, και θα ενημερώσουν για την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την ασφάλειά του. (Η εκδήλωση διοργανώνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας της 85ης ΔΕΘ σχετικά με την Covid-19 (shorturl.at/tG357)).

Το Φεστιβάλ Ρυζιού πραγματοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE, που στόχος του είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού μέσα από μια σειρά αλληλοσυμπληρούμενων ενεργειών προβολής και ενημέρωσης, ώστε να πείσει τον καταναλωτή να συμπεριλάβει στη διατροφή του το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες για το EU RICE υπάρχουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.sustainablerice.eu.

«λέγειν & ιστορείν» – Επεισόδιο 3ο «Η έρευνα για τον
Ναυτικό Αγώνα μέσα από τα αρχεία»

Λεζάντα:

Οδηγίες των κατοίκων της Ύδρας προς τους κατοίκους της Σκιάθου για τη διεξαγωγή του ναυτικού Αγώνα κατά των Οθωμανών. Ύδρα, 18 Απριλίου 1821 Γ.Α.Κ. – Κεντρική Υπηρεσία, Μικρές Συλλογές Κ, Συλλογή Εγγράφων Ύδρας

Η σειρά podcasts «λέγειν & ιστορείν», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, επανέρχεται αυτόν τον Σεπτέμβριο και σας προτείνει για ακρόαση το τρίτο επεισόδιό της με τίτλο: «Η έρευνα για τον Ναυτικό Αγώνα μέσα από τα αρχεία», και φιλοξενούμενη ομιλήτρια την Δρα Κατερίνα Γαλάνη.
Συνεχίζοντας την αναδρομή στον αγώνα των Ελλήνων στη θάλασσα το 1821, στο τρίτο επεισόδιο της σειράς η Δρ Κατερίνα Γαλάνη, Ερευνήτρια οικονομικής και ναυτιλιακής ιστορίας, αναφέρεται στην πρόσφατη ιστορική έρευνα για τον αγώνα στη θάλασσα και ξεδιπλώνει τον πλούτο του αρχειακού υλικού. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην έρευνα και τη μεθοδολογία της, στα τεκμήρια που αξιοποιήθηκαν, στις εκπλήξεις που επεφύλασσαν τα αρχεία αλλά και στα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν σχετικά με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ναυτικού Αγώνα.

Απολαύστε τη μοναδική αφηγηματική εμπειρία των επεισοδίων στις
παρακάτω ιστοσελίδες, με δωρεάν ακρόαση:

https://www.eef.edu.gr/el/to-idryma/to-idryma-eygenidou/oi-draseis-tou-idrymatos-eygenidou/trekse-epano-eis-ta-kymata-tis-foberas-thalassis-1821-o-agonas-stin-thalassa/legein-istorein/i-ereyna-gia-ton-naytiko-agona-mesa-apo-ta-arheia/

και