9) Oι ευεργετικές ιδιότητες της βρώμης

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων. Χάρη στα οφέλη που έχει για την υγεία μας, όπως η μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης, η βρώμη έχει αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Η βρώμη συνήθως συμπιέζεται σε νιφάδες και μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, σε αρτοσκευάσματα, σε ψωμί, σε μούσλι και σε διάφορα άλλα προϊόντα. Το πίτουρο βρώμης (αποτελείται κυρίως από το πλούσιο σε ίνες εξωτερικό φλοιό των κόκκων) καταναλώνεται συχνά ξεχωριστά σε διάφορες συνταγές, σε μούσλι ή σε αρτοσκευάσματα.

 

Ιδιότητες

  • Η βρώμη μειώνει την απορρόφηση των υδατανθράκων στη ροή του αίματος, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καταπολεμά τις λιγούρες και την πείνα.
  • Βοηθά στην ανακούφιση των αλλαγών διάθεσης, ειδικά  αυτών που σχετίζονται με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, διότι σταθεροποιεί τα επίπεδα οιστρογόνου και μειώνει την κατακράτηση υγρών.
  • Η διαλυτή ίνα που περιέχει μειώνει τη χοληστερίνη και την πίεση του αίματος, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
  • Ρυθμίζει την δυσκοιλιότητα.
  • Οι ουσίες που παρέχει η βρώμη στη διατροφή μας βελτιώνουν την πεπτική οδό και ειδικά ασθενείς με γαστρίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 

Διατροφική αξία της βρώμης

Θερμίδες 150 kcal/40γρ.
Φυτικές Ίνες 2,8γρ./40γρ.
Πρωτεΐνη 4,5/40γρ.

Η βρώμη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από ιούς και βακτήρια.

Οι φυτικές ίνες θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα κιλά μας σε φυσιολογικά επίπεδα αφού μας κρατά πλήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει ελάχιστες θερμίδες.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να βάλετε τη βρώμη στη διατροφή σας! Προτιμήστε την κατανάλωση της τις πρωινές ώρες και ωφεληθείτε από τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες που έχει για την υγεία.