11) Green news

LIFE EL-BIOS: Το πρώτο εθνικό σύστημα πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

To LIFE EL-BIOS θα αποτελέσει το πρώτο εθνικό σύστημα πληροφοριών σχετικά με τη βιοποικιλότητα για τη χώρα μας.

Υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα αλλά τα δεδομένα αυτά συλλέγονται ως επί το πλείστον από διάφορους φορείς και μπορεί να είναι άγνωστα ή απρόσιτα.

Τώρα όμως, το Πράσινο Ταμείο της Ελλάδας θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει ένα κεντρικό σύστημα πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα, το “EL BIOS”, που θα το διαχειρίζεται ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Το “EL BIOS” θα ενοποιήσει τα σύνολα δεδομένων που υπάρχουν και θα συγκεντρώσει πληροφορίες για τις τάσεις, τις απειλές, τις καινοτόμες τεχνικές κ.α. Ακόμα, το Πράσινο Ταμείο θα εισαγάγει τεχνικές για την παρακολούθηση των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα, όπως γεωσκόπηση, τηλεπισκόπηση και ασύρματους αισθητήρες.

Αυτό που θα προκύψει και θεωρείται υψίστης σημασίας είναι η βελτίωση της ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί αποτελεσματικά τη βιοποικιλότητα, γεγονός που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της προστασίας της φύσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 2,571 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,354 εκατ. προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Say Yes …and Get Impressed!

DogPhone: Ο σκύλος σας μπορεί να σας καλεί στο τηλέφωνο!

Ο σκύλος σας πλέον μπορεί να έχει το δικό του τηλέφωνο και να σας καλεί όταν εκείνος νομίζει! Το DogPhone είναι ένα πρωτοποριακό gadget που βασίζεται στην ιδέα της Ilyena Hirskyj-Douglas, η οποία είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Με τη βοήθεια ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Aalto στη Φινλανδία, η Hirskyj-Douglas δημιούργησε το DogPhone που είναι ένας αισθητήρας κρυμμένος μέσα σε μια μπάλα που ενεργοποιεί μια βιντεοκλήση από έναν υπολογιστή, κάθε φορά που κινείται.

Ο Ζακ, το 10χρονο μαύρο λαμπραντόρ της ερευνήτριας, αποτέλεσε έμπνευση στην ανάπτυξη αυτής της συσκευή επικοινωνίας.

Η ερευνήτρια πιστεύει ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί περισσότερη τεχνολογία για σκύλους στην αγορά καθώς η υπάρχουσα έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα ανθρώπινα πρότυπα. Δείτε το σχετικό βίντεο https://twitter.com/i/status/1460903036025552898