«Η αυτοκαταστροφή και η αυτο-δολιοφθορά είναι συχνά μόνο η αρχή της διαδικασίας αυτοανάστασης».
― Όλι Άντερσον
Οι 7 Αδυναμίες του Αυτο-Σαμποτάζ
1. Αυτογνωσία
Για να νικήσετε το αυτο-σαμποτάζ, πρέπει να αναγνωρίσετε πότε συμβαίνει. Η αυτο-δολιοφθορά μπορεί να είναι εξαιρετικά “λεπτή” και δύσκολο να παρατηρηθεί. Μαντεύετε συνεχώς τις αποφάσεις σας; Παραλύετε συνεχώς από φόβο και ανησυχία; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει για να το διορθώσετε.
Η βασική ιδέα είναι να κατανοήσετε τις συνήθειές σας – πού, πώς, γιατί και κάτω υπό ποιες συνθήκες σαμποτάρετε τον εαυτό σας.
2. Θετικές Σκέψεις
Η βασική ιδέα είναι να αντικαταστήσουμε τα αρνητικά μας σχόλια με θετικές σκέψεις.
3. Σχέδια
Εάν δεν έχετε σχέδιο για το μέλλον, δεν θα έχετε εμπιστοσύνη σε αυτό που θα ακολουθήσει. Θέσε στόχους για τον εαυτό σου και κάνε μια σαφή καταγραφή των πραγμάτων που θέλεις να πετύχεις. Το να έχεις ένα σχέδιο σου δίνει ξανά τον έλεγχο και μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους σου.
Η βασική ιδέα είναι να δημιουργήσεις ένα σχέδιο που θα σε καθοδηγεί από μόνο του και κάθε φορά που νιώθεις χαμένος απλά θα ανατρέχεις σε αυτό.
4. Ανεκτικότητα
Όταν εμφανίζεται κάποιου είδους αυτο-δολιοφθορά, το πιο εύκολο είναι να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να κάνουμε παράπονα και να γκρινιάζουμε στον αποδέκτη της κλήσης μας, για το πόσο άδικη είναι η ζωή και πως όλα μας πάνε στραβά. Αυτό στην ουσία είναι απλή μετακύλιση ευθυνών, καθώς απλά προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα αρνητικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν, ενώ στην ουσία το μόνο που κάνουμε είναι απλώς να αποφεύγουμε τα προβλήματα και να εμποδίζουμε τους στόχους μας.
Ας δοκιμάσουμε αυτό:
- Αναγνωρίστε τη συμπεριφορά.
- Καταλάβετε πώς σας κάνει να νιώθετε.
- Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει αυτό το συναίσθημα.
- Γράψτε μια σύντομη σημείωση σε ημερολόγιο ή απλό χαρτάκι σχετικά με αυτό.
Συνολικά, αυτό μας βοηθά να έχουμε μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό μας.
Η βασική ιδέα είναι να νιώθουμε πιο άνετα με τα άβολα συναισθήματα για να τα ξεπερνάμε ευκολότερα.
5. Αξίες
Το αυτο-σαμποτάζ προσπαθεί ενεργά να καταστρέψει την αυτοπεποίθησή σας. Εάν καταλαβαίνεις ποιος είσαι, γνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία και τα πράγματα που σου αρέσουν, τότε γίνεται λίγο πιο εύκολο να καταπολεμήσεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις.
Η βασική ιδέα είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας τόσο καλά ώστε να αμφισβητούμε εγκαίρως τις σκέψεις που σαμποτάρουν τον εαυτό μας και να κατανοούμε τον παραλογισμό τους.
6. Κατανόηση
Είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής και συμπονετικός με τον εαυτό σου. Ανεξάρτητα από το πόσα πράγματα έχουν πάει στραβά στην πορεία, πόσο αισθάνεστε ότι έχετε αποτύχει ή χάσατε, έχετε ακόμα ένα λαμπρό μέλλον μπροστά σας. Η ελπίδα δεν χάνεται.
Η βασική ιδέα είναι να μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου γιατί αυτό από μόνο του είναι μια μορφή αυτο-δολιοφθοράς.
7. Επικοινωνία
Δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνοι σας. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε σε κάποιον για αυτά τα συναισθήματα που νιώθετε. Μπορεί να είναι ένας φίλος, μέλος της οικογένειας ή -εάν έχει γίνει κάτι σημαντικό που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή και την υγεία σας- κάποιος πιστοποιημένος επαγγελματίας.
Η βασική ιδέα είναι να μιλήσουμε στους γύρω μας για τους αγώνες που δίνουμε ή για να αναζητήσουμε περαιτέρω βοήθεια εάν χρειαστεί.
«Μην ξεχνάς ποτέ αυτό που είσαι. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα το κάνει. Φορέστε το σαν πανοπλία και έτσι δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί για να σας βλάψει».
– Τίριον