“Green Home” project: Απλά & οικονομικά

Είναι φθινόπωρο, εποχή αλλαγών που μας ευχαριστούν και σηματοδοτούν κάτι νέο. Γιατί να μην ξεκινήσουμε από το σπίτι μας;

Αλλάζοντας καθημερινές συνήθειες χρόνων, μπορούμε να αλλάξουμε το σπίτι μας… να το κάνουμε πιο “πράσινο”.

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα σπίτι πιο φιλικό στο περιβάλλον και να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα. Τι κάνουμε όμως γι’ αυτό; Πάμε να δούμε κάποιες μικρές αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές.

Plastic is not fantastic!

Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε πλαστικό συνέχεια. Πρέπει να το αντικαταστήσουμε όπου μπορούμε με “πράσινα” υλικά. Για παράδειγμα αντί να γεμίζουμε πλαστικά μπουκάλια με νερό και να τα βάζουμε στο ψυγείο μας, είναι καλύτερο να γεμίζουμε γυάλινα. Επίσης, να προτιμάμε υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια μας και όχι πλαστικές. Aκόμα, ας μην αποθηκεύουμε τα πάντα σε πλαστικές θήκες και κουτιά αποθήκευσης. Στην κουζίνα μια καλή λύση είναι τα βαζάκια.

Καθαρίζεις “πράσινα”;

Όταν αγοράζουμε καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι μας είναι σημαντικό να επιλέγουμε και με βάση την προστασία του περιβάλλοντος. Mπορούμε να φτιάξουμε ωστόσο και τα δικά μας καθαριστικά με υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα μας! Το λεμόνι, η μαγειρική σόδα και το ξίδι είναι κάποια από αυτά τα υλικά που έχουν καθαριστικές ιδιότητες και δεν κοστίζουν ακριβά.

Περιορίζουμε σημαντικά τα χημικά

Αν με το παραμικρό χρησιμοποιείτε σπρέι για να απομακρυνθούν τα ενοχλητικά ζωύφια θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Προσπαθήστε να διατηρείτε τις επιφάνειες καθαρές και να μην αφήνετε υπολείμματα τροφών. Γενικότερα, όταν δεν υπάρχουν εστίες που αποτελούν πόλο έλξης για τα ζωύφια η χρήση χημικών σπρέι όλο και μειώνεται.

Βιολογικές αγορές

Αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα όπως κρέας βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής συμβάλλουμε σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Επίσης, έχοντας κατά νου ότι η υπερκατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη, καλό είναι να προμηθευόμαστε μόνο την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσουμε.

Κεφάλαιο “ντουλάπα”

Πόσα ρούχα έχουμε που δεν φοράμε και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε… Σίγουρα η ιδανική λύση δεν είναι να τα πετάξουμε αλλά να τα χαρίσουμε. Αντίστοιχα κι εμείς μπορούμε να επιλέξουμε second hand ρούχα και γενικότερα να τους δίνουμε νέα ζωή. Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε ένα λιθαράκι στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οικολογική… λογική

Αν πρόκειται να βάψεις, χρησιμοποίησε οικολογικές βαφές γιατί, από την παραγωγή μέχρι την εφαρμογή τους, επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον. Αν πρόκειται να αγοράσεις νέα διακοσμητικά ή να επιλέξεις υλικά για νέες κατασκευές το ξύλο, η πέτρα, ο πηλός και το βαμβάκι συγκαταλέγονται στην… πράσινη λογική.

Tip

Πόσα από τα παραπάνω κάνεις; Φτιάξε μια λίστα με πράσινες συνήθειες που θέλεις να υιοθετήσεις και βαθμολόγησε τον εαυτό σου κάθε μήνα ανάλογα με τους πράσινους στόχους που έθεσες!