Ένας στους 150 ανθρώπους παγκοσμίως βρίσκεται σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας.
Στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, εντοπισμού και υποστήριξης κατά της εμπορίας ανθρώπων, έδωσαν το παρών ειδικοί σε θέματα anti-trafficking και εκπρόσωποι σημαντικών οργανισμών και διεθνών φορέων, όπως το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οργανισμός Victim Support Europe (VSE), η Διεθνής Επιτροπή Διασώσεων (IRC) και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των Βρυξελλών.
Η Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21, επικαλούμενη στοιχεία από πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι συνολικά 49,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Την ίδια στιγμή, 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί σε εργασία, εκ των οποίων τα 6,3 εκατομμύρια βρίσκονται σε καθεστώς σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Σχεδόν 4 στους 5 από αυτούς είναι γυναίκες και ανήλικα κορίτσια.
Κενά στην ποινική αντιμετώπιση του trafficking
H καθηγήτρια Δρ. Βασιλική Αρτινοπούλου, διευθύντρια στο Εργαστήριο «Αποκαταστατική Δικαιοσύνη & Διαμεσολάβηση» του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά στην ποινική αντιμετώπιση του trafficking και υπογράμμισε την ανάγκη για μια προσέγγιση που να εστιάζει στα θύματα και τις ανάγκες τους.
Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Εγκλήματος (HEUNI), ανέλυσαν εργαλεία συλλογής δεδομένων και ενίσχυσης των μηχανισμών καταπολέμησης του trafficking.
Oι αριθμοί που πρέπει να μας κινητοποιήσουν…
Σε παγκόσμιο επίπεδο:
– 49,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς δουλείας.
– 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι –στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και ανήλικα κορίτσια- έχουν πέσει θύματα εμπορίας (trafficking) με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
– 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί σε εργασία.
info
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος
ACTIVATE, στο οποίο συμμετέχει το ΚΜΟΠ και το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία δράσεων
ενίσχυσης των μηχανισμών πρόληψης, εντοπισμού και υποστήριξης κατά της εμπορίας
ανθρώπων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση.