Τοξική θετικότητα: Δύο αντίθετες έννοιες που συνδυάζονται… όχι αρμονικά.
Δεν την αναγνωρίζουμε εύκολα γιατί – είτε την προκαλούμε είτε τη δεχόμαστε – νομίζουμε πως είναι για καλό! Όταν λες ή σου λένε “Όλα συμβαίνουν για καλό, χαμογέλα!”, “Σταμάτα να κλαις, πρέπει πάντα να είσαι αισιόδοξος”, “Να είσαι θετικός/ή” και άλλες παρόμοιες φράσεις η τοξική θετικότητα κάνει πάρτι!
Όταν απαιτούμε να μην βιώνουμε κανένα αρνητικό συναίσθημα και πιέζουμε τον εαυτό μας ή τους γύρω μας να είναι πάντα αισιόδοξοι – ουσιαστικά να φοράνε το προσωπείο της αισιοδοξίας – τότε μιλάμε για τοξική αισιοδοξία, όχι πηγαία, όχι ουσιαστική και φυσικά όχι αληθινή.
Η τοξική θετικότητα είναι η πεποίθηση ότι πάντα πρέπει να διατηρούμε θετική στάση απέναντι σε όλα απωθώντας τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός και η θλίψη. Η πίεση για επίπλαστη αισιοδοξία όμως βλάπτει την ψυχική υγεία αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Τοξική θετικότητα & καλή πρόθεση
Όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο ή θλιβερό, παρατηρούμε ότι λέμε ως προτροπή «Δες τη θετική πλευρά». Θετική πλευρά σε μια ξαφνική απώλεια δεν μπορούμε να δούμε ούτε εμεις που δεν τη βιώνουμε, κι όμως ενθαρρύνουμε τους άλλους να το κάνουν. Αυτές οι προτροπές γίνονται με καλή πρόθεση όμως ενδέχεται να αποτελούν έναν τρόπο να εμποδίσουν να ειπωθεί οτιδήποτε σχετικό με την εμπειρία μας. Ίσως και να επιδιώκουμε να αποφύγουμε τον πόνο, να μη συμμετέχουμε, να μη συμπάσχουμε.
Γιατί μας βλάπτει η τοξική θετικότητα;
Όταν υποφέρουμε έχουμε ανάγκη από κατανόηση, συμπαράσταση και υποστήριξη. Αν είμαστε αποδέκτες τοξικής θετικότητας όμως, ντρεπόμαστε για όσα νιώθουμε και εκφράζουμε, θεωρούμε ότι μειονεκτούμε και ίσως έχουμε ενοχές που δεν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να υπερβούμε, να απορρίψουμε ή έστω να παρακάμψουμε ό,τι έχει αρνητικό πρόσημο. Επομένως, η τοξική θετικότητα δεν συμπλέει με την αυθεντικότητα.
Και κάτι πολύ σημαντικό: Η θετική τοξικότητα βλάπτει τον αποστολέα της, καθώς δεν ευνοεί την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, τον κρατά στην επιφάνεια, εμποδίζοντάς τον να βουτήξει στα βαθιά.