Σπάσε τον κύκλο, διώξε τον φόβο…

Καλημέρα SayYesser!!!

Λένε, μην προσπαθείς να κρυφτείς από τους φόβους σου, δεν είναι εκεί για να σε τρομάξουν. Είναι εκεί για να σε ενημερώσουν ότι κάτι αξίζει τον κόπο.

Ο φόβος βάζει τον ενθουσιασμό μας σε παύση.

Ανεξάρτητα από το πόσο ενθουσιασμένοι αναγνωρίζουμε ότι είμαστε από μια ευκαιρία, μια εμπειρία, μια καινούρια γνωριμία, οτιδήποτε, ο φόβος έχει την ικανότητα να αρπάζει τον ενθουσιασμό και να τον αφήνει σε αναμονή.

Αυτό εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και, αν δεν είμαστε σε εγρήγορση, μπορεί να μας γονατίσει. Εδώ είναι λοιπόν τέσσερα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε:

1. Υπερανάλυση: Τέλος

Ναι, ο φόβος μας αφήνει να γίνουμε θύματα της υπερανάλυσης. Όταν αφήνουμε τον φόβο να διαπεράσει τον ενθουσιασμό μας παραλύουμε ακόμα και στην απλή σκέψη να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να κινηθούμε απλά προς ένα πιο θετικό συναίσθημα. Έχουμε κολλήσει στον κύκλο του τι θα συμβεί αν ____; … δημιουργώντας φανταστικές εικόνες από όλα τα χειρότερα σενάρια που θα μπορούσαν να μας τύχουν. Ο εγκέφαλός μας, γεμάτος φόβο, παύει να αναγνωρίζει τις προηγούμενες επιτυχίες και επικεντρώνεται πλήρως στον αντιληπτό τρόμο της μελλοντικής εμπειρίας. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα μας παραλύουν και κολλάμε σε έναν καθοδικό κύκλο.

Η λύση; Σταμάτα να σκέφτεσαι και ξεκίνα να κάνεις…

Μην φοβάσαι την αλλαγή. Κατατροπώνουμε τον φόβο. Βήμα βήμα.

2. Είσαι ικανός για όλα, παρόλο που ο φόβος σε κάνει να νιώθεις το αντίθετο

Κάποτε οι σωματικές εκδηλώσεις του φόβου λειτουργούσαν υπέρ μας: Η αντίδραση μάχης ή φυγής, η πλημμύρα αδρεναλίνης στο σύστημά μας και η αίσθηση του σώματός μας σε «υψηλή εγρήγορση». Αυτές οι σωματικές αισθήσεις μας έσωσαν όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που απειλούσε την επιβίωσή μας.

Τα συναισθήματα του φόβου καταβροχθίζουν τον ενθουσιασμό μας επειδή αρχίζουμε να καταρρέουμε σωματικά. Αυτές οι αισθήσεις, από τους παλμούς της καρδιάς μέχρι τη γρήγορη αναπνοή, πυροδοτούν ακόμη μεγαλύτερα συναισθήματα πανικού και φόβου.

Αλλά είναι όλα στο κεφάλι μας. Πάρε μια βαθιά ανάσα και επικεντρώσου ξανά στην αλήθεια, στο τώρα, στα καλύτερα που έρχονται.

3. Είσαι αρκετά καλός αυτή τη στιγμή, τώρα!

Ο φόβος πυροδοτεί το σύνδρομο του απατεώνα (το έχουμε αναλύσει στο παρελθόν). Κι αν δεν είμαστε αρκετά καλοί; Κι αν δεν είμαστε αρκετά δυνατοί; Τι κι αν, τι αν…

Όταν επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να κινηθεί σε αυτή τη σκέψη, έχουμε παραδώσει τον έλεγχο στον φόβο. Αμφισβητούμε την ίδια την ευκαιρία που έχουμε λάβει (η νέα δουλειά, ο νέος φίλος κ.λπ.) επειδή φοβόμαστε ότι οι άλλοι θα ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είμαστε. Οι φόβοι διαταράσσουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά και να βιώνουμε τον ενθουσιασμό που απαιτεί η κατάσταση. Ο φόβος διακόπτει τη θετικότητά μας επειδή έχουμε πειστεί υποσυνείδητα ότι σε αυτήν την κατάσταση είμαστε “απατεώνες” που δεν είμαστε στην πραγματικότητα αρκετά καλοί και δε θα έπρεπε να απολαμβάνουμε αυτά που μας προσφέρονται. Οι φόβοι παρασύρουν τον εγκέφαλό μας να σκεφτεί ότι οι προηγούμενες επιτυχίες δεν είχαν καμία σχέση με εμάς και ήταν αποτέλεσμα τύχης ή συγχρονισμού. Ο ενθουσιασμός για τη νέα ευκαιρία είναι ήδη παρελθόν. Τι κάνουμε; Γυρνάμε τον διακόπτη σε αυτό το είδος αρνητικής σκέψης. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε κατώτεροι χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Τέλος.

4. Όλοι νιώθουν φόβο, δεν είσαι μόνος

Ίσως ο πιο ισχυρός τρόπος με τον οποίο ο φόβος περιορίζει τον ενθουσιασμό μας είναι ότι μας δίνει το σήμα να υποχωρήσουμε. Όταν αφήνουμε τον τρόμο να υπερισχύσει του ενθουσιασμού, ντρεπόμαστε και φοβόμαστε ταυτόχρονα. Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι κανείς άλλος δεν έχει βιώσει αυτό που περνάμε ή δεν θα ένιωθε ποτέ όπως εμείς. Χωρίς καμία χαρά, ντροπιασμένοι και φοβισμένοι, υποχωρούμε στη μοναξιά και σε πιο υπερβολική σκέψη, που με τη σειρά της τροφοδοτεί περαιτέρω τους φόβους μας.

Αλλά ΔΕΝ είσαι μόνος! Οι περισσότεροι από μας δίνουμε την ίδια ακριβώς μάχη μαζί σου.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Tip of the Day: Σπάσε τον κύκλο! Διώξε τον φόβο και αφαίρεσέ του τη δύναμή και την εξουσία που ασκεί πάνω σου. Νιώσε το συναίσθημα του φόβου, όμως μετάτρεψέ το προς την ευγνωμοσύνη. Ανάλαβε δράση. Το να προχωρήσουμε προς αυτό που φοβόμαστε, σταδιακά, είναι το πρώτο βήμα για να δούμε την πραγματικότητα και στην ουσία δεν είναι ποτέ τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται.

Ο φόβος σου, ο φόβος μου, οι φόβοι όλων μας, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ανησυχίες όταν μοιράζονται, ακούστηκε, διαψεύστηκε απαλά και μεταμορφώθηκε ξανά σε ενθουσιασμό.

Σειρά σου…

Θέλω να ακούσω τους δικούς σου φόβους. Ποιον φόβο αντιμετωπίζεις και σε κρατάει πίσω; Τι σε εμπόδισε στο παρελθόν να κάνεις; Προσπάθησες να σπάσεις αυτόν τον κύκλο του φόβου;