+πλευση για μια καλύτερη ζωή για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών

+πλευση: Πλέοντας μαζί, εθελοντές -γιατροί και μη- κάνουν καλύτερη τη ζωή συνανθρώπων μας που ζουν σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας. Ο Σωτήρης Χατζής, Ιδρυτικό μέλος και μέλος ΔΣ της +πλευσης, λίγο πριν τον ετήσιο Διάπλου, μίλησε στο Say Yes to the Press για το πολύτιμο έργο της, στο οποίο μπορούμε να συνδράμουμε όλοι!

Πότε δημιουργήθηκε η +πλευση και ποιο είναι το όραμά της;

Η +πλευση (Σύμπλευση) είναι μια Aστική Mη Κερδοσκοπική Eταιρεία που ιδρύθηκε το 2014. Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα που με τα φουσκωτά τους ταξίδευαν το Αιγαίο. Μέσα από τις επισκέψεις τους σε μικρότερα και πιο απομονωμένα νησιά και τις συζητήσεις τους με τους κατοίκους, άρχισαν να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ντόπιοι.

Οι γιατροί της παρέας ξεκίνησαν να εξετάζουν εθελοντικά τους κατοίκους και να καταγράφουν τις ανάγκες τους ώστε να προσπαθήσουν να τις καλύψουν με την επιστροφή τους στην Αθήνα, σε συνεννόηση με οργανισμούς υγείας αλλά και μέσω δωρεών. Μέσα από αυτό γεννήθηκε η ιδέα να οργανωθεί σε μια πιο συστηματική βάση όλη αυτή η προσπάθεια και κάπως έτσι φτάσαμε στην ίδρυση της +πλευσης.

Η ομάδα μας αποτελείται από εθελοντές (γιατρούς και μη) που στέκονται δίπλα στις ανάγκες των ακριτών και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διευκολύνουν τις συνθήκες διαβίωσής τους στα μικρά και ακριτικά νησιά της χώρας μας και να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι υποδομές, περιορίζοντας την ανάγκη μετακίνησης σε άλλα μέρη.

Μέσα από τον εθελοντισμό μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή προς το καλύτερο. Η πράξη – και οι αριθμοί – το επιβεβαιώνουν; Πώς ατενίζετε το μέλλον;

Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε δύο αποστολές, η πρώτη και μεγαλύτερη σε διάρκεια είναι αυτή του δεκαήμερου Διάπλου, πριν την τουριστική περίοδο, κατά τον οποίο ξεκινάμε με 11 περίπου φουσκωτά και 80-90 εθελοντές από την Αθήνα και επισκεπτόμαστε μια σειρά από ακριτικά νησιά του Αιγαίου στα οποία πραγματοποιούμε ιατρικές εξετάσεις, πολιτιστικά προγράμματα αλλά και έργα υποδομής. Μετά το πέρας του καλοκαιριού, πραγματοποιούμε και τη φθινοπωρινή μας αποστολή, μικρότερης διάρκειας, παρέχοντας αντίστοιχες υπηρεσίες σε κάποιο νησί, που λόγω γεωγραφικής δυσπροσιτότητας δεν μπορεί να ενταχθεί στον Διάπλου.

Με τη λήξη κάθε αποστολής μας έχουμε εξετάσει σχεδόν όλους τους κατοίκους των νησιών που επισκεπτομαστε που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις δομές υγείας, έχουμε καλύψει υλικές ανάγκες σε απομονωμένα σχολεία και ιατρεία και με τη βοήθεια των χορηγών μας έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής στα νησιά. Ενδεικτικά, έως σήμερα η ιατρική ομάδα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 12.600 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 6.800 κατοίκους, έχει συλλέξει πάνω από 2.500 δείγματα αίματος και πραγματοποιήσει πάνω από 300 τεστ ΠΑΠ και βιοψίες και 110 μικροεπεμβάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ώρες ιατρικών υπηρεσιών που έχουμε προσφέρει στα νησιά έχουν ξεπεράσει τις 5.000. Παράλληλα, ίσως από τα πιο σημαντικά σημεία της αποστολής μας είναι η ανθρώπινη επαφή. Η επίσκεψή μας κάνει τους ακρίτες και νιώθουν λιγότερο “μόνοι”, μέσα από τις ομιλίες μας, τα πολιτιστικά προγράμματα αλλά και τις συζητήσεις μας μαζί τους καταλαβαίνουμε το ψυχολογικό βάρος της απομόνωσης και τη σημασία που έχει το ενδιαφέρον που δείχνουμε, δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πάντα μας επιφυλάσσουν μια θερμή υποδοχή και η αναχώρησή μας κλείνει με την ίδια υπόσχεση “Τα λέμε του χρόνου”.

Όλα τα παραπάνω είναι η πιο τρανή απόδειξη πως με συνεργασία, αλληλεγγύη και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα.

Κοιτώντας το μέλλον ελπίζουμε η δράση μας να ευαισθητοποιήσει κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και με τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα ακριτικά νησιά να περιοριστούν οι δυσκολίες και το αίσθημα της απομόνωσης που επικρατεί.

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποστηρίξουν το έργο σας;

Όπως ήδη αναφέραμε δεν θα είχαμε κάνει τίποτα χωρίς τους εθελοντές και τους υποστηρικτές μας. Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν τη δράση μας μπορούν να επισκεφθούν το site μας https://www.symplefsi.org/become-a-supporter/ και να ενημερωθούν για όλους τους τρόπους. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως όλες οι δωρεές πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στην κάλυψη των αναγκών των νησιών.

Να μιλήσουμε για τις πρόσφατες δράσεις σας; Τι αποτύπωμα άφησε ο “Διάπλους”;

Ενδεικτικά θα αναφέρω πως στον περσινό Διάπλου είχαμε μαζί μας 24 ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.400 ιατρικές επισκέψεις. Με τη βοήθεια των υποστηρικτών μας καλύψαμε σημαντικές ανάγκες εξοπλισμού σε 33 σχολεία αλλά και περιφερειακά ιατρεία ενώ πραγματοποιήσαμε και σημαντικά έργα υποδομής, κατόπιν προσεκτικής καταγραφής των αναγκών που υπήρχαν. Τέλος οι αποστολές μας πλαισιώνονται πάντα και από ομιλίες για επίκαιρα θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά αλλά και πολιτιστικές δράσεις.

Αντιστοίχως, κατά τη φθινοπωρινή μας αποστολή πέρσι επισκεφθήκαμε τα Διαπόντια νησιά του Ιονίου, το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας και μέσα σε 3 ημέρες παρείχαμε 195 δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, σε συνολικά 13 ειδικότητες ιατρικές και παραϊατρικές. Παράλληλα καλύφθηκαν σημαντικές υλικοτεχνικές ανάγκες των νησιών, και φυσικά όπως σε κάθε αποστολή, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

 Επόμενο βήμα;

Μας πετυχαίνετε λίγο πριν τον ετήσιο Διάπλου μας. Στις 27 Απριλίου αναχωρούμε! Φέτος θα καλύψουμε 375 ναυτικά μίλια σε 10 ημέρες, με 12 φουσκωτά σκάφη και 23 ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες. Τα νησιά που θα επισκεφθούμε είναι τα ακόλουθα: Σίκινος, Δονούσα, Αρκιοί, Λειψοί, Αγαθονήσι, Θύμαινα, Φούρνοι, Ικαρία. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για σημαντικά έργα υποδομής αλλά και οι προετοιμασίες για πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και δράσεις.