Tι είναι η Αγκαλιά της Πεταλούδας

Η κρίση πανικού έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών και συχνά επιστρέφει… Όταν τη βιώνουμε, μέσω τεχνικών γείωσης προσπαθούμε να φέρουμε τον εαυτό μας σε επαφή με το τώρα και η πιο γνωστή είναι η μέθοδος 5-4-3-2-1.

Σύμφωνα με αυτήν προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πέντε αισθήσεις μας και να αναγνωρίσουμε πράγματα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο: πέντε πράγματα που βλέπουμε, τέσσερα που ακούμε, τρία που νιώθουμε, δύο που μυρίζουμε, ένα που γευόμαστε.

Η αγκαλιά που μας χαλαρώνει

Μια πιο απλή τεχνική γείωσης είναι η «αγκαλιά της πεταλούδας». Πώς γίνεται; Σταυρώνουμε τα χέρια πάνω από το στήθος μας και συνδέουμε τους αντίχειρες προσπαθώντας να σχηματίσουμε μια πεταλούδα. Τα ακουμπάμε στην κλείδα και χτυπάμε εναλλάξ το δεξί με το αριστερό χέρι μας πάνω μας. Αναπνέουμε βαθιά παρατηρώντας τα συναισθήματά μας.

info

Η «αγκαλιά της πεταλούδας» διδάχτηκε σε επιζώντες του τυφώνα Pauline στο Μεξικό, το 1998. Συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να είναι ήρεμοι οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτής της καταστροφικής περιόδου. Έτσι, μετά την επιτυχή εφαρμογή πληθώρα θεραπευτών αξιοποιούν αυτή την τεχνική με στόχο τη μείωση του άγχους, σε όσους είναι επιζώντες μεγάλων καταστροφών και όχι μόνο.