Όταν το Ηοllywood βγαίνει στους δρόμους…

Είναι η πρώτη φορά – μετά από 40 χρόνια – που το Hollywood… βγαίνει στους δρόμους και κινητοποιείται μαζικά και η πρώτη φορά που στόχος των κινητοποιήσεων είναι η ΑΙ και οι επιπτώσεις της στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του συνδικάτου των Αμερικανών ηθοποιών και των μεγάλων στούντιο, το SAG-AFTRA ανακοίνωσε ότι αρχίζει επίσημα απεργία. Οι ηθοποιοί ακολούθησαν τους σεναριογράφους και το Ηοllywood παρέλυσε…

«Το εθνικό συμβούλιο του SAG-AFTRA ψήφισε ομόφωνα υπέρ της απεργίας κατά των στούντιο και των ραδιοτηλεοπτικών φορέων» δήλωσε ο Κράμπτρι-Αϊρλαντ, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του συνδικάτου που εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς και άλλους επαγγελματίες της μεγάλης και της μικρής οθόνης. Όπως τόνισε «ξέρουμε πως έχουμε την αλληλεγγύη των ηθοποιών από όλο τον κόσμο. Η απεργία αυτή γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι ο βιοπορισμός των μελών μας δεν θα αφαιρεθεί από την τεχνητή νοημοσύνη».

Γιατί απεργούν και ποιες είναι οι διεκδικήσεις τους

Οι ηθοποιοί εκφράζουν τους έντονους προβληματισμούς τους για το πώς η τεχνολογία της ΑΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπαράγει ερμηνείες μέσα από προηγούμενες δουλειές τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν οικονομικές απολαβές και χωρίς τους έχει ζητηθεί η γνώμη τους. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις – το άλλο ζήτημα που τους ανησυχεί – οι ηθοποιοί μάχονται για τα δικαιώματα που τους πληρώνονται με την προβολή των τηλεοπτικών σειρών, που έχουν μειωθεί κατά πολύ την εποχή του streaming.

Αναφορικά με την επέλαση της ΑΙ, οι ηθοποιοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αντικατασταθούν από ψηφιακά αντίγραφα, κάτι που δεν κατάφεραν. Η προοπτική της «αντικατάστασης» των ηθοποιών από την ΑΙ τους ανησυχεί πολύ για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα γι’ αυτούς στο άμεσο μέλλον, ενώ πολλούς τους τρομάζει. Από την άλλη, η Ένωση Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών δήλωσε ότι πρόσφεραν «ιστορικές αυξήσεις αμοιβών και αποζημιώσεων» και «μία καινοτόμα πρόταση για την τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τους ηθοποιούς ως προς την ψηφιακή ομοιότητα».

Στον… πάγο!

Οι ηθοποιοί σταματούν κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα. Δεν θα κάνουν γυρίσματα/σπικάζ σε ταινίες και σειρές και δεν μπορούν να κάνουν κανενός είδους προώθηση των ταινιών στις οποίες συμμετέχουν.

Η “φωνή” των ηθοποιών

Λέγεται Fran Drescher και είναι η φωνή των ηθοποιών του Hollywood. Η Fran Drescher είναι η πρόεδρος του σωματείου SAG – AFTRA. Εκείνη ανακοίνωσε την απεργία και μεταξύ άλλων είπε: «Τα μάτια του κόσμου και ειδικά τα μάτια των εργατών είναι στραμμένα πάνω μας. Αυτό που μας συμβαίνει είναι σημαντικό. Αυτό που μας συμβαίνει, συμβαίνει σε όλη την εργατική τάξη».

Όπως και οι σεναριογράφοι, έτσι και τα μέλη του SAG – AFTRA, έχουν περιγράψει τη διαμάχη τους με τα studios και τους τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς παραγωγούς ως «υπαρξιακή» για τα μέλη του. Και συμφωνούν ότι η όλη διαμάχη έγινε γρήγορα κρίση λόγω της έκρηξης της streaming ψυχαγωγίας την τελευταία δεκαετία.

Η προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση

Τον Ιούλιο του 1980 τα μέλη του Screen Actors Guilt και του American Federation of Radio and Television Arists ήταν ιδιαίτερα ανήσυχα για τον κλάδο τους, με την εμφάνιση της συνδρομητικής τηλεόρασης και του video και αποφάσιαν να κάνουν απεργία. Τα γυρίσματα της ταινίας 9 to 5 είχαν σταματήσει γι’ αυτόν τον λόγο, όπως και η παραγωγή της σειράς Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι.

Τότε, τα σωματεία διεκδικούσαν 40% αύξηση των αμοιβών τους στα επόμενα 3 χρόνια. Ακόμη, ήθελαν ποσοστά επί των κερδών όταν η δουλειά τους λάμβανε άδεια να παιχτεί στη συνδρομητική τηλεόραση ή να μετατραπεί σε βιντεοκασέτα. Ωστόσο, τα studios δεν ήθελαν να μοιραστούν τα κέρδη προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν θα ήταν και τόσο μεγάλα, ενώ φοβούνταν πως αν επενδύσουν τόσο σε αυτές τις αγορές θα έχανε τελικά ο κινηματογράφος. Η συμφωνία μεταξύ των studios και των σωματείων επετεύχθη τον Οκτώβριο. Υπολογίστηκε ότι η βιομηχανία έχασε γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια ανά εβδομάδα απεργίας.