Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα και στις καλλιέργειες. Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα τρώμε σε λίγα χρόνια… προετοιμάζονται τώρα! Πάρτε μια γεύση…
Η τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας και η εξόρυξη διαφόρων συλλογών από σπόρους που έχουν συντηρηθεί εδώ και αιώνες βρίσκονται στο προσκήνιο. Και το μέλλον… σχεδόν είναι εδώ, καθώς κάποιες νέες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών κυκλοφορούν ήδη, ενώ άλλες τώρα σχεδιάζονται! Το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες καλλιέργειες να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες και στις κλιματολογικές αλλαγές. Τόσο ανθεκτικές που να ευδοκιμούν σε περιόδους ξηρασίας.
Τα νέα κεράσια και τα κουνουπίδια με αντηλιακή προστασία
Ο θερμός χειμώνας δεν ευνοεί καθόλου τις κερασιές… όπως τις ξέραμε ως τώρα. Το Cheery Cupid σε σχήμα καρδιάς από την International Fruit Genetics είναι κεράσια τα οποία χρειάζονται μόλις το ένα τρίτο της ποσότητας ψυχρού καιρού που απαιτούν οι άλλες ποικιλίες. Τα κουνουπίδια και συγκεκριμένα το “άνθος” τους ή ανθοκεφαλή είναι πολύ ευαίσθητη στο ηλιακό φως. Η λύση εδώ έρχεται από τη Sygenta Vegertable Seeds η οποία ανέπτυξε το λευκό κουνουπίδι Destinica που δεν καίγεται από τον ήλιο. Θα το δοκιμάζατε;
Τα πεπόνια που δεν διψάνε και το πάντρεμα των καρότων
To Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ κυκλοφόρησε ήδη δύο νέες ποικιλίες πεπονιών που είναι πολύ ανθεκτικά σε συνθήκες ξηρασίας. Πρόκειται για το Supermelon και το Flavorific που έχουν χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Τα βαθύτερα ριζικά συστήματά τους έχουν ανατραφεί για να αντιμετωπίζουν την ξηρασία αντλώντας περισσότερο νερό από το έδαφος.
Μπορούν τα καρότα να ευδοκιμήσουν αν το έδαφος είναι ξηρό αλλά και αλμυρό; Αυτό το στοίχημα προσπαθεί να κερδίσει ο Φιλ Σάιμον, καθηγητής κηπουρικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Εδώ και μια δεκαετία προσπαθεί να αναπαράγει ένα καρότο που οι σπόροι του μπορούν να βλαστήσουν σε δύσκολες συνθήκες. Αν όμως τα καρότα… παντρευτούν;
Αν διασταυρωθούν τα καρότα του εμπορίου με τα άγρια καρότα που αντέχουν στη ζέστη ίσως το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό αλλά για να τελειοποιηθεί θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια… Ωστόσο, όταν αυτό συμβεί θα μιλάμε για το πρώτο καρότο που θα έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Την ίδια στιγμή, ερευνητές που συνεργάζονται με τον γερμανικό κολοσσό Bayer είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε βατόμουρα χωρίς σπόρους που αναπτύσσονται σε αμπέλια με συμπαγή εδάφη, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα.