Όταν η αγάπη για τη φύση μετουσιώνεται σε ζωντανή τέχνη, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας αλλά και στον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε.
Τα “Σπίτια των Ξωτικών”, που βρίσκονται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, είναι μια υπέροχη πρωτοβουλία της ομάδας της Hephaestus Tales. Σκοπός τους είναι να μας ευαισθητοποιήσουν για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να μας προσφέρουν μαγεία και χαρά!
Ο Ήφαιστος είναι 31 ετών, ιδρυτής της Hephaestus Tales και δημιουργός ζωντανής τέχνης. Μοιράστηκε μαζί μας την ξεχωριστή ιστορία του, που έχει ως αφετηρία της την αγάπη του για τη φύση. “Η πολυετής αγάπη μου για τη φύση με οδήγησε να ξεκινήσω την απόπειρα φέτος να βιοποριστώ στον ελλαδικό χώρο σε μια ανερχόμενη νέα τέχνη γνωστή ως world-building. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη δημιουργία ζωντανής τέχνης, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα ως είδος και επάγγελμα. Επάγεται στη δημιουργία ζωντανών βιοτόπων τύπου Terrarium, Vivarium, Riparium, Paludarium, καθώς και μια δική μου καινοτομία, τα Imaginarium, τα οποία συνδυάζουν οποιαδήποτε από τις εν λόγω κατηγορίες με κάποιο φανταστικό θέμα (π.χ. έναν σκελετωμένο δράκο που τον διεκδίκησε η φύση ή ένα κάστρο για νεράιδες), και οτιδήποτε τοποθετώ στα έργα μου είναι ζωντανό και βασίζεται στην αναδημιουργία αυτόνομων βιοτόπων που τηρούν βασικούς κύκλους της φύσης, αλλά σε μικρότερη κλίμακα”.
Ο Ήφαιστος έχει μελετήσει για πολλά χρόνια υλικά και μεθόδους “που συνάπτουν αρμονικά με τη φύση και δεν μολύνουν το περιβάλλον. Κάποια υλικά μου, κατ’ επέκταση, όπως πεσμένα κλαδιά ή κάποια είδη πετρωμάτων τα μαζεύω από τη φύση, και τα συνδυάζω ως εκδρομή με την οικογένειά μου”. Όπως μας είπε, οι φετινές πυρκαγιές στέρησαν τα μέρη που δείχνει στον γιο του από την αρχή της ζωής του, “μέρη στα οποία, αγκαλιά μου, χάιδεψε τα πρώτα ελαφάκια που αντίκρισε στη ζωή του, των οποίων τα σπίτια και οι πιθανότητες επιβίωσης καταστράφηκαν για τις επόμενες δεκαετίες, ίσως και ανεπανόρθωτα εάν το κράτος δεν φροντίσει την άμεση αποκατάστασή τους. Αδικοχαμένες ψυχές και άνθρωποι, από λάθη όλων μας”.
Προσφέροντας δόσεις μαγείας…
“Εκεί λοιπόν η ψυχή μου επαναστάτησε, και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου αφιλοκερδώς, προσφέροντας δόσεις μαγείας σε όσους ενδεχομένως το χρειάζονται. Βλέπετε, τα ταξίδια μου ως ναυτικός μου έμαθαν πως καμία χώρα που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην κυβέρνησή της δεν τα πήγε εν τέλει καλά. Έτσι λοιπόν στρέφομαι στον άνθρωπο, τον συμπολίτη και διπλανό μου, και προσπαθώ, σε μια κοινωνία που ζυγίζει τα πάντα σε κέρδος και ρίσκο, να δείξω πως, ο καθένας από εμάς, με τον μοναδικό και περίεργο τρόπο του, μπορούμε να κάνουμε έστω την προσπάθεια να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στην επόμενη γενιά, φροντίζοντας συνάμα πως δεν θα είναι και η τελευταία που θα περάσει από τούτη τη γη, όσο μάταιο και αν φαίνεται ως προσπάθεια σε πολλούς”. Ο Ήφαιστος πιστεύει πως “ίσως η κίνησή μας αυτή καταφέρει να δώσει το θάρρος, αυτή την τελική ώθηση εάν προτιμάτε, ούτως ώστε να κάνει και κάποιος άλλος ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τη ζωή του διπλανού του. Να κυνηγήσει τα όνειρά του, ανεξαρτήτως κόστους και με ασπίδα τη φωτιά που καίει μέσα του απέναντι στη λογοκρισία που φοβάται να αντιμετωπίσει. Και να θυμάται ότι χωρίς τα δέντρα, χάνεται η Μαγεία, καθώς χάνεται η ζωή”.
Η πράσινη παιδεία
“Το μήνυμα που θα θέλαμε να περάσουμε μέσα από αυτή μας την κίνηση αφορά την πράσινη παιδεία που τόσο επείγει και όμως τόσο μένει ελλιπής στις μέρες μας, με τραγικά αποτελέσματα τις φυσικές καταστροφές που βιώνει η χώρα μας, καθώς και όλος ο πλανήτης. Αφορά τον θάνατο του παιδιού μέσα μας που μας διδάσκει η κοινωνία στον βωμό της επιβίωσης. Αφορά την έλλειψη του παραμυθιού από την καθημερινότητα όλων μας, και λίγες δόσεις μαγείας που κρίνουμε απαραίτητες στην γκρίζα καθημερινότητά μας. Και τέλος αφορά τα όνειρα των ανθρώπων, τα οποία τα έπνιξε ο ρεαλισμός με αποτέλεσμα να λείπει από μέσα μας αυτό που μας κάνει ανθρώπους, δηλαδή η ψυχή. Και να συμπληρώσω πως απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, σεξουαλικών προτιμήσεων αλλά και γλώσσας. Ανεξαρτήτως διαφορών, μας αφορά όλους το μέλλον μας. Και θα είναι ιδιαίτερη τιμή μας εάν καταφέρουμε να προσφέρουμε, το λιγότερο, καθημερινά χαμόγελα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη”. Κατά την τοποθέτηση των σπιτιών που κατασκευάζουν, όπως επισημαίνει ο Ήφαιστος, δεν βλάπτονται τα δέντρα. “Τα σπιτάκια της σειράς #ΣωστεΤαΞωτικα τα τοποθετούμε αφιλοκερδώς και με σειρά προτεραιότητας με βάση τη σειρά που ζητήθηκαν. Η επιβίωσή τους βασίζεται εξ ολοκλήρου στην καλοσύνη και αποδοχή του κόσμου”.
Βρείτε και δείτε τα σπιτάκια!
“Θα ήθελα να αναφέρω τη δημιουργία μιας ομάδας στο facebook που φέρει ως όνομα το παραπάνω πρότζεκτ, στην οποία προβάλλω αποκλειστικά τα σπιτάκια και όχι την προσωπική μου δουλειά, και στην οποία θα αναρτούμε όλα τα σπιτάκια κατόπιν τοποθέτησής τους, καθώς και την ακριβή τοποθεσία τους”.
Όνειρα που δίνουν ελπίδα
“Μελλοντικά, το πρότζεκτ με τα σπιτάκια ονειρεύομαι να μπορώ να το επεκτείνω, πάντα αφιλοκερδώς, σε μέρη όπως σχολεία και παιδικά νοσοκομεία της χώρας, καθώς πιστεύω πως αυτό που απαιτείται για να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός παιδιού είναι και ήταν ανέκαθεν η μαγεία”.
Οι ρυθμοί, όπως λέει, είναι αργοί, καθώς τα σπιτάκια τα φτιάχνει μόνος του, όμως πρόσφατα του δόθηκε η ελπίδα πως θα μπορέσει να επιταχύνει τους ρυθμούς, “καθώς έχουν αρχίσει να επικοινωνούν μαζί μου κάποιοι μικροί, ακόμα, καλλιτέχνες με μεγάλες όμως ψυχές, καθώς και απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να προσφέρουν εθελοντικά στο έργο μας, και αυτό μας αφήνει βαθιά συγκινημένους καθώς φουντώνει την ελπίδα μέσα μας πως ακόμα και στις μέρες μας, η ανθρώπινη καλοσύνη δεν στερεύει ποτέ”.
Προσφορά και καινοτομία
“Δεσμεύομαι να μην πληρωθώ ποτέ για σπιτάκι το οποίο μου ζητήθηκε μέσω του πρότζεκτ, αν και θα ήμουν ανοιχτός σε καινοτόμα μυαλά που θα έψαχναν έναν μοναδικό τρόπο να διαφημιστούν μέσα από κάποιο πρότζεκτ μας. Επιπρόσθετα, εάν καταφέρουμε να μας καλούν πλέον και σε κρατικό επίπεδο για τοποθέτηση έργων μας σε μέρη όπως το Ζάππειο, ή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χώροι που θα μπορούν να εγγυηθούν πως θα προστατέψουν τα έργα μας, τότε σκοπεύω να κάνω πιο σύνθετες και ποικίλες τις κατασκευές μας, συνδυάζοντας τα τεχνήματα και τις μεθόδους όσων επιλέξουν να συνεισφέρουν στο ταπεινό μας πρότζεκτ. Έχουμε ταχθεί άλλωστε να στεγάσουμε όλα τα ξωτικά που έχασαν τα σπίτια τους μετά τις φετινές ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, καθώς και όλες τις προηγούμενες που προηγήθηκαν”…