Market Pass 2, Youth Pass και myθέρμανση: Όσα πρέπει να ξέρετε

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές που αφορούν το Market Pass 2, το Youth Pass και το myθέρμανση.

Oι δικαιούχοι του Market Pass 2 θα λάβουν άμεσα (όσοι δεν τα έχουν ήδη λάβει) τα χρήματα της ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Πρόκειται για την τελευταία πληρωμή που θα γίνει το 2023. Χάρη στη νέα παράταση που δόθηκε λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για αιτήσεις, θα υπάρξει μία ακόμα, αλλά το 2024. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2024, για όσους δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, και αναμένεται να γίνει πληρωμή έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών θα λάβουν το επίδομα των 150 ευρώ. Μπορούν να κάνουν την αίτησή τους από την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου που θα ανοίξει η πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Το Youth Pass, που είναι μόνιμο μέτρο, έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Η πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ πρόκειται να ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες και η υποβολή των αιτήσεων θα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Όσοι την προηγούμενη χρονιά πήραν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης επειδή απέρριψαν ως καύσιμο θέρμανσης το φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο μισό του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί. Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προκαταβολή που υπολειπόταν του μισού της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής. Το ποσό που θα προκαταβάλλεται θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

Έκτακτο επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι πρόκειται να λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς μέχρι τα Χριστούγεννα. Το συγκεκριμένο επίδομα αφορά όσους δεν θα λάβουν αύξηση, εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους. Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 100 έως 200 ευρώ και το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.