Μια εφαρμογή για τα πάντα… Γίνεται;

Πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε μία μόνο εφαρμογή που έκανε… τα πάντα; Κάπως έτσι οραματίζεται ο Έλον Μασκ το Χ!

Το όραμά του περιλαμβάνει από εφαρμογή γνωριμιών μέχρι ψηφιακή τράπεζα… all in one! Mιλάμε λοιπόν για μία υπερεφαρμογή η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες μηνυμάτων, κοινωνική δικτύωση αλλά και πληρωμές peer-to-peer!

Τώρα μάλιστα το Χ επιδιώκει να αποκτήσει άδειες σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ προκειμένου να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, ενώ ήδη 9 πολιτείες έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Πηγή έμπνευσης για τον Μασκ είναι το WeChat, όπου οι χρήστες το χρησιμοποιούν ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για πληρωμές κ.α. Συνδυάζει δηλαδή συνομιλίες, dating, πληρωμές και social media! Το WeChat κυκλοφόρησε στην Κίνα το 2011 από την Tencent και πρόκειται για μία υπερεφαρμογή. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει μεταξύ άλλων παραγγελίες φαγητού, να παίζει παιχνίδια, να καλεί ταξί και να στέλνει χρήματα σε άλλους. Επίσης, εκεί μπορεί να έχει μαζεμένες όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Μέσω της κινέζικης υπερεφαρμογής οι πολίτες της Κίνας έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις αλλά και να πληρώσουν εισφορές κτλ.

Αnthropic: Η start up που θα αλλάξει τα δεδομένα!
Για το ChatGPT έχουμε μιλήσει πολλές φορές… Τώρα όμως μια νεοφυής εταιρία τεχνητής νοημοσύνης, η Anthropic, έρχεται για να ταράξει τα νερά και να εξελιχθεί σε βασικός παίκτης στον τομέα της ΑΙ.

Η Google αναμένεται να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων προς την  Anthropic, τον βασικό ανταγωνιστή του ChatGPT. Όπως όλα δείχνουν η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την καταβολή 500 εκατ. δολαρίων σε μετρητά και επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια που θα επενδυθούν σε επόμενο διάστημα.

Τι είναι το Claude 2
Το Claude 2 είναι το “αντίπαλο” πρόγραμμα του chatbot του ChatGPT της OpenAI που είναι ευρέως διαδεδομένο και χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρίες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα
μπορεί να συνοψίζει μέχρι 75.000 λέξεις, ενώ το ChatGPT μπορεί να χειριστεί περίπου 3.000 λέξεις! Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μεγάλα σύνολα δεδομένων και να ζητούν περιλήψεις με τη μορφή σημειώματος, επιστολής ή ιστορίας.

Tι ξέρουμε για την Anthropic
Πρόκειται για μία start up που δρύθηκε από πρώην στελέχη της OpenAI. Στόχος της να εστιάσει στη δημιουργία ασφαλών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Είναι αξιοσημείωτο ότι δίνει στο Claude ένα σύνολο γραπτών ηθικών αξιών που θα πρέπει να υιοθετήσει καθώς λαμβάνει αποφάσεις για το πώς να απαντήσει σε ερωτήσεις.