Οι 5 πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας AI… από το σπίτι!

Πολλοί θεωρούν πως πρέπει η εργασία τους να έχει σχέση με τον τομέα της τεχνολογίας για να βρουν μια θέση εργασίας “τεχνητής νοημοσύνης”. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του LinkedIn οι κλάδοι που οι δεξιότητες ΑΙ έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση δεν είναι αυτοί που νομίζουμε…

Οι κορυφαίοι κλάδοι σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη από τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς είναι: διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και μεταποίηση.

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι οι αγγελίες θέσεων εργασίας στο LinkedIn οι οποίες αναφέρουν AI ή generative AI υπερδιπλασιάστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουλίου 2023. Επιπλέον, σε άλλες πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας έχει επίσης παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των ανοιχτών ρόλων ΑΙ. Σύμφωνα με τον Trey Causey, επικεφαλής του υπεύθυνου τμήματος AI στο Indeed, οι αναζητήσεις για θέσεις εργασίας AI στο Indeed έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 4.000% τον τελευταίο χρόνο και οι δημοσιεύσεις για προσλήψεις σε αυτόν τον τομέα έχουν αυξηθεί κατά 306% για την ίδια περίοδο.

Οι πιο περιζήτητες ειδικότητες

Οι πέντε πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας AI για τις οποίες οι εταιρίες προχωρούν αυτή την περίοδο σε προσλήψεις, σύμφωνα με στοιχεία από το Indeed και το ZipRecruiter είναι οι ακόλουθες:

Data scientist
Software engineer
Data engineer
Research scientist
Product manager

Ο μέσος μισθός για τις παραπάνω θέσεις εργασίας ξεπερνά τα 100.000 δολάρια. Στην μισθολογική κορυφή βρίσκονται οι διαχειριστές προϊόντων με μέσο μισθό τα 153.698 δολάρια. Οι επιστήμονες δεδομένων έχουν τον χαμηλότερο μέσο μισθό που ανέρχεται στα 127.128 δολάρια. Και το… κερασάκι; Όλες αυτές οι θέσεις εργασίας μπορούν να γίνουν από το σπίτι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ευκαιρίες τηλεργασίας.

Η ζήτηση θα έχει ανοδική πορεία

Πολλές εταιρίες αναζητούν να προσλάβουν υποψήφιους με γνώσεις ΑΙ για μη τεχνικούς ρόλους, π.χ. διευθυντής πωλήσεων. Η ζήτηση για ταλέντα και δεξιότητες AI σε διάφορους ρόλους πάντως θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία δεδομένου ότι όλο και περισσότερες εταιρίες υιοθετούν την AI σε όλες τις ροές εργασίας τους.

Τεχνητή νοημοσύνη και εγχώρια αγορά

Η έρευνα του Ομίλου Adecco Global Workforce of the Future 2023 αποτυπώνει τις νέες τάσεις στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη το ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων που αξιοποιούν το GenAI είναι σημαντικά μικρότερο από τον διεθνή μέσο όρο (54%), ενώ λιγότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με την καθοδήγηση των εργοδοτών τους. Το 46% δηλώνει πως ακόμη δεν εμπιστεύεται την αξιοπιστία των εργαλείων AI για τις επαγγελματικές του απαιτήσεις.

Το 59% των ερωτηθέντων αναφέρει πως η προσθήκη του GenAI στην τεχνολογική εργαλειοθήκη τους, τους καθιστά περισσότερο αποδοτικούς, επειδή τους επιτρέπει να εξοικονομήσουν χρόνο για να επικεντρωθούν σε σημαντικότερες πτυχές της εργασίας τους. Το 56% θεωρεί αναγκαία την παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης από τον εργοδότη τους, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη γνώση στη χρήση του Gen AI. Το 70% των ερωτηθέντων προτίθεται να εκπαιδευτεί, διευρύνοντας τις γνώσεις του πάνω στην ορθή χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.