Oι ακριβότερες πόλεις του κόσμου & οι “πρωταθλήτριες” Ευρώπης στην αποταμίευση!

Σε ποιες πόλεις του κόσμου η ζωή είναι ακριβότερη; Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες  τα πάνε καλά στην αποταμίευση και σε ποιες… πατώνουν;

Η ακριβότερη πόλη στον κόσμο αναφορικά με το κόστος διαβίωσης αυτή τη στιγμή είναι η Σιγκαπούρη και ακολουθεί η Ζυρίχη, σύμφωνα με τη λίστα του Εconomist. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Γενεύη, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Το πολύ υψηλό κόστος ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, αλκοόλ και οι πολύ αυξημένες τιμές των τροφίμων τοποθετούν για τη φετινή χρονιά τη Σιγκαπούρη στην κορυφή, σύμφωνα με την έκθεση Παγκόσμιου Κόστους Διαβίωσης για το 2023 του Economist Intelligence Unit.

Οι πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις

Τέσσερις πόλεις της Ευρώπης βρίσκονται ανάμεσα στις ακριβότερες στον κόσμο, εξαιτίας του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης, καθώς και της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η Ζυρίχη, η Γενεύη, το Παρίσι και η Κοπεγχάγη συγκαταλέγονται στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς.

Η μεγαλύτερη πτώση στη φετινή κατάταξη παρατηρείται στις ρωσικές πόλεις Μόσχα (142η) και Αγία Πετρούπολη (147η), εξαιτίας της αποδυνάμωσης του ρουβλίου, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η πιο φθηνή πόλη στον κόσμο είναι η Δαμασκός και μία θέση πιο πάνω συναντάμε την Τεχεράνη. Επιπλέον, φέτος παρατηρούμε ότι οι κινεζικές πόλεις βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη. Αυτό οφείλεται κυρίως στους αργούς ρυθμούς ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Η 10 ακριβότερες πόλεις για να ζεις:

Σιγκαπούρη
Ζυρίχη
Γενεύη
Νέα Υόρκη
Χονγκ Κονγκ
Λος Άντζελες
Παρίσι
Κοπεγχάγη
Τελ Αβίβ
Σαν Φρανσίσκο

Ευρώπη και αποταμίευση
Πώς τα πάνε οι ευρωπαϊκές χώρες στην αποταμίευση; Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2022 τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αποταμίευσαν το 1/8 των εισοδημάτων τους.

Στην ΕΕ, η Γερμανία κατέκτησε την κορυφή με το υψηλότερο μεικτό ποσοστό αποταμίευσης (19,91). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Ολλανδία (19,44) και το Λουξεμβούργο στην τρίτη (18,14).

Ποιες χώρες ξοδεύουν πιο πολλά από όσα κερδίζουν
Αρνητικά ποσοστά αποταμίευσης σημειώνουν η Πολωνία και η Ελλάδα, που κατέγραψαν -0,8% και -4,0%, αντίστοιχα. Αναφορικά με τη χώρα μας ο επικεφαλής οικονομολόγος της Asteres, Ντεσρινγκέρ, ανέφερε ότι “το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης δείχνει ότι οι Έλληνες δεν έχουν βγει ακόμη από την κρίση”.

Πολιτισμικές διαφορές
Επισημαίνεται από αναλυτές ότι η διαφορές που παρατηρούνται στην αποταμίευση έχουν να κάνουν και με τις πολιτισμικές διαφορές. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί εξοικονομούσαν σταθερά περισσότερο από το 8% του διαθέσιμου εισοδήματός τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Επιστρέψαμε στην κανονικότητα, ξοδέψαμε περισσότερα!
Το 2022 οι Ευρωπαίοι αποταμίευσαν λιγότερα συγκριτικά με το 2021 (16,4%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Φαίνεται πως η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία μας επέτρεψε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα. Από την άλλη, ένας από τους βασικούς λόγους – κίνητρα που μας κάνουν να επιθυμούμε την αποταμίευση είναι τα αυξανόμενα επιτόκια. Οι προβλέψεις των ειδικών δείχνουν πως τα ποσοστά αποταμίευσης την επόμενη χρονιά δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.