Φτιάχνουμε πανεύκολα κρουασανάκια και μαθαίνουμε την …περιπετειώδη ιστορία τους!

National Croissant Day αύριο (30/1) και θα φτιάξουμε τα πιο εύκολα κρουασανάκια που έχετε φτιάξει ποτέ! 

Θα χρειαστούμε:
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. μαργαρίνη
125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
8 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Άλειμμα σοκολάτας ή μαρμελάδα για τη γέμιση
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα
Ζάχαρη άχνη και τρούφα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Πώς γίνεται:
– Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη, το γιαούρτι, το μπέικιν και το αλάτι.
– Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
– Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι σε κύκλο με την βοήθεια ενός πλάστη και με ένα μαχαίρι τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια (σαν πίτσα).
– Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι, βάζουμε 1 κουταλιά σοκολάτα (άλειμμα) ή μαρμελάδα και το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
– Τα τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλείφουμε με το ελαφρά χτυπημένο αβγό.
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
– Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τρούφα (προαιρετικά).

 

Η ιστορία του κρουασάν



Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουασάν δεν είναι γαλλικό! Έχει αυστριακή προέλευση (βιεννέζικη) και …περιπετειώδη ιστορία!

Το 1683, οι Τούρκοι κάνουν αρκετές προσπάθειες να καταλάβουν τη Βιέννη αλλά όλες είναι αποτυχημένες. Σε μια τελευταία προσπάθεια, αποφασίζουν να περάσουν σκάβοντας μια υπόγεια σήραγγα στα τείχη. Τότε υπήρχαν εκεί αρτοποιεία και εκείνη την ώρα οι αρτοποιοί, που είχαν ξεκινήσει ήδη να δουλεύουν, άκουσαν θόρυβο από το σκάψιμο και ειδοποίησαν τον στρατό.

Οι Τούρκοι αποτυγχάνουν για μια ακόμη φορά να γίνουν κυρίαρχοι της Βιέννης. Οι αρτοποιοί για να γιορτάσουν τη νίκη και να χλευάσουν τους Τούρκους, φτιάχνουν ένα πολύφυλλο γλύκισμα με ζύμη και βούτυρο σε σχήμα μισοφέγγαρου, που ήταν το σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και το ονομάζουν «Χέρνχεν» (Hörnchen). Το γλύκισμα αυτό κερδίζει γρήγορα τους Βιεννέζους και γίνεται μέρος του πρωινού τους.

Για πολλά χρόνια μάλιστα, οι μαθητευόμενοι αρτοποιοί της Βιέννης έκαναν παρέλαση κάθε χρόνο περνώντας μπροστά από όλους τους φούρνους για να πιουν στην υγειά εκείνων που έσωσαν την πόλη.

Γύρω στο 1837 το «χέρνχεν» κάνει την εμφάνισή του και στο Παρίσι, σε ένα αρτοποιείο με βιεννέζικες λιχουδιές. Ονομάζεται «κρουασάν» από τους Γάλλους αρτοποιούς που τελειοποιούν τη συνταγή και παρουσιάζουν νέες ποικιλίες.

Το αφράτο κρουασάν κεντρίζει το ενδιαφέρον των Γάλλων και γίνεται καθημερινή πρωινή συνήθεια. Τον 20ο αιώνα διαδίδεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο μέσω της γαλλικής κουζίνας με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον γαλλικό!

Ήξερες ότι…

– Η ιστορία για την καταγωγή του κρουασάν δεν καταγράφηκε παρά το 1938 από τον Alfred Gottschalk στο Larousse Gastronomique όπου και αναφέρεται η εκδοχή της πολιορκίας της Βιέννης.

– Η πρώτη συνταγή για κρουασάν δημοσιεύτηκε το 1905 στο Dictionnaire Universel de cuisine pratique του Ελβετού Joseph Favre, αν και εκείνη η συνταγή έμοιαζε περισσότερο με αμυγδαλωτό και όχι με το γνωστό κρουασάν σφολιάτας.

– Η κλασική συνταγή για κρουασάν βουτύρου αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1906 στη γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια Nouvelle Encyclopédie Culinaire.

– Πολλά από τα κρουασάν που καταναλώνονται παγκοσμίως δεν είναι φρέσκα! Ακόμα και στη Γαλλία, ένας μεγάλος αριθμός κρουασάν που πωλούνται καθημερινά είναι κατεψυγμένα και ψήνονται λίγο πριν μπουν στις προθήκες των καταστημάτων.