Perplexity… είναι η νέα Google;

Κάθε μέρα χρησιμοποιούμε τη μηχανή αναζήτησης της Google. Έχει μπει τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας που αυτό αποτυπώνεται και στη γλώσσα: γκούγκλαρέ το!

Μπορεί η Google να κυριαρχεί στην αγορά των μηχανών αναζήτησης, όμως κάτι φαίνεται πως αρχίζει να ταράζει τα νερά, καθώς η Perplexity έκανε την εμφάνισή της και μάλιστα ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος.

Η Perplexity είναι μια μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη και τώρα παρουσιάζεται ως βασικός αντίπαλος της Google. Τι μας υπόσχεται; Μεγαλύτερη ακρίβεια στα  αποτελέσματα αναζήτησης και εξατομίκευση. Χάρη στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η Perplexity επιδιώκει να βελτιώσει την εμπειρία αναζήτησης.

Η startup που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα
Η Perplexity ιδρύθηκε το 2022 από τον Aravind Srinivas μαζί με τους Johnny Ho, Denis Yarats και Andy Konwinski. Ο Srinivas είχε αποφοιτήσει από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μαντράς το 2017, όπου πήρε διπλό πτυχίο (B.Tech και M.Tech) στην ηλεκτρολογία. Ακολούθησε το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2021. Έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στις OpenAI, DeepMind και Google. Αποχωρώντας από την OpenAI ξεκίνησε τη δική του startup AI, την Perplexity.

Το προϊόν της Perplexity, η λεγόμενη «μηχανή απαντήσεων», χρησιμοποιείται ήδη από δεκάδες εκατομμύρια άτομα μηνιαίως. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της είναι ότι μόνο τον Οκτώβριο του 2023 προσέλκυσε 40,35 εκατομμύρια επισκέψεις.

Η νέα εποχή στις μηχανές αναζήτησης
Είναι γεγονός ότι οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης δεν μας ικανοποιούν πια, καθώς δεν παρέχουν πάντα αποτελέσματα ακριβή και σχετικά με αυτό που αναζητά ο χρήστης. Όμως, οι μηχανές αναζήτησης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης καλύπτουν αυτό το κενό, γιατί έχουν σχεδιαστεί για να κατανοούν την πρόθεση των χρηστών και να παρέχουν ακριβή και εξατομικευμένα αποτελέσματα. Η «Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας», που χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα σε μια μηχανή να καταλαβαίνει το περιεχόμενο των εγγράφων, αλλά και του πλαισίου της φυσικής γλώσσας σε αυτά.

Τι διαφορετικό έχει η Perplexity
Η Perplexity κάνει τη διαφορά γιατί αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες με στόχο να παρέχει πιο ακριβή αποτελέσματα αναζήτησης. Ακόμη, η Perplexity προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία αναζήτησης χάρη στη χρήση χαρακτηριστικών πρόβλεψης και εξατομίκευσης, τα οποία προσαρμόζουν τα αποτελέσματα με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις του χρήστη.

Με τα λόγια του CEO…
«Θέλω το Perplexity να είναι σαν μια τοστιέρα στο σπίτι σας, την οποία απλώς χρησιμοποιείτε και δεν σας ενδιαφέρει καν γιατί υπάρχει, αλλά απλώς τη χρησιμοποιείτε», είπε σε συνέντευξή του στο decrypt ο Ινδός CEO και υπογράμμισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να μην κρίνει και να είναι πάντα έτοιμη να ανταποκριθεί και να βοηθήσει να μειωθεί το εμπόδιο στην εκμάθηση νέων θεμάτων».

Περί ηθικής
Ποιο θα είναι το μέλλον των μηχανών αναζήτησης; Δεδομένου ότι αυτές οι πλατφόρμες συνεχίζουν να εξελίσσονται, θεωρείται πιθανό να ενσωματωθούν και σε άλλες υπηρεσίες, προσφέροντας αποτελεσματική εμπειρία αναζήτησης.
Αναμφισβήτητα οι μηχανές αναζήτησης που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες, ωστόσο μας προβληματίζουν… ειδικά αναφορικά με το ενδεχόμενο παραπληροφόρησης και χειραγώγησης.

Ήξερες ότι…

Οι ιδρυτές της Google γνωρίστηκαν κατά τύχη! Το 1995 ο 22χρονος τότε Λάρι Πέιτζ, που είχε αποκτήσει πτυχίο μηχανολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ήθελε να κάνει το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στον 21χρονο Σεργκέι Μπριν ανατέθηκε να ξεναγήσει τον μελλοντικό συνεργάτη του στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!

Το όνομα της Google προέρχεται από τη λέξη “Googol”, που είναι ένας μαθηματικός όρος που αντιστοιχεί σε μία μονάδα, ακολουθούμενη από 100 μηδενικά. Ο όρος Γκούγκολ επινοήθηκε από τον εννιάχρονο Μίλτον Σιρόττα, ανιψιό του Αμερικανού μαθηματικού Έντουαρντ Κάσνερ το 1938.