Σίσσυ Νικολάου: Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε προσδοκία!

Η Σίσσυ Νικολάου ζει τo American Dream και μας κάνει υπερήφανους με την πορεία της και τις επιστημονικές τις επιτυχίες. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ελλάδα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και η συνέχεια ξεπέρασε και τα πιο τρελά της όνειρα!

Είστε μια καταξιωμένη επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία και σημαντικό έργο στον κλάδο σας. Θα θέλαμε να μάθουμε με τι ακριβώς ασχολείστε στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Είμαι πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στην αντισεισμική μηχανική και την εδαφομηχανική.
Σπούδασα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, με Master στην αλληλεπίδραση εδάφους και κατασκευής και Διδακτορικό στη μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS).

Εντάχθηκα στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ ως
διευθύντρια του αντισεισμικού τμήματος, με 25 χρόνια εμπειρίας ως μηχανικός σε έργα
υψηλών κτηρίων, γεφυρών, κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων παγκοσμίως. Το
τμήμα μου ηγείται του Εθνικού Προγράμματος για τη Μείωση της Σεισμικής Επικινδυνότητας (NEHRP) και δουλεύει σε εφαρμοσμένη έρευνα που βελτιώνει κανονισμούς και πρότυπα, καθώς και πρακτικές για κτήρια και υποδομές, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ευμάρεια της αμερικανικής οικονομίας. Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι να γεφυρώσω τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στη μηχανική, την κλιματική αλλαγή και τις προτεραιότητες σε οικονομικές επενδύσεις. Θεωρώ ότι αυτή είναι επιτακτική πρόκληση της εποχής μας που απαιτεί διεπιστημονικές συζητήσεις σε ποικιλόμορφες ομάδες ενδιαφερομένων οι οποίοι δεν μιλούν απαραίτητα την «ίδια γλώσσα.»

Κολόνα από τους δίδυμους πύργους [National Institute of Standards & Technology Museum (NIST) που έκανε την επιστημονική έρευνα για την κατάρρευση των δίδυμων πύργων].
Queensboro bridge

Νιώθετε ότι έχετε εκπληρώσει το παιδικό σας όνειρο; Μια σημαντική στιγμή στην πορεία σας;

Είμαι πολύ τυχερή και η ζωή μου έχει χαρίσει εμπειρίες και ευκαιρίες που δεν τις είχα
ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Από μικρή με γοήτευαν οι γέφυρες – ιδιαίτερα οι
μεγαλοπρεπείς γέφυρες της Νέας Υόρκης που τις έβλεπα στο σινεμά. Δεν περίμενα ότι
θα έφτανε μια στιγμή που θα συμμετείχα στη δημιουργία τους ή τη συντήρηση και την αντισεισμική τους προστασία…

Στον σεισμό της Κεφαλονιάς (2014).
Στο υπόγειο των δίδυμων πύργων 3 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση, με τον μέντορά της Δρ. Γιώργο Γκαζέτα, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ.

Η πολυτιμότερη συμβουλή που σας έχουν δώσει είναι…

Να κυνηγάς τις δικές σου προσδοκίες και όχι αυτές που έχουν φτιάξει άλλοι για σένα. Όταν προσπαθούν να σε υποτιμήσουν, να προχωρήσεις μπροστά και να ζητήσεις στήριξη από εκείνο το άτομο που μπορείς να εμπιστευθείς. Θα εκπλαγείς με το πόσο σωστά το ένστικτό σου θα σε οδηγήσει στον κατάλληλο άνθρωπο που θα βρει τον χρόνο να σε ακούσει και να σε υποστηρίξει, για να βρεις ξανά τη δύναμή σου και να θυμηθείς ότι είσαι κάτι πολύ περισσότερο από το φύλο σου ή την εμφάνισή σου.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας στη Νέα Υόρκη; Σας λείπει κάτι από την Ελλάδα
και, αν ναι, τι είναι αυτό;

Η Νέα Υόρκη είναι μία πόλη μαγική, ερωτεύσιμη. Μετά από 30 χρόνια εδώ, θεωρούμαι
New Yorker, αλλά εξακολουθώ να την εξερευνώ και να τη θαυμάζω σαν μία Αλεξάνδρεια της εποχής μας. Όπως έγραψε ο Σκοτ Φιτζέραλντ στον Μεγάλο Γκάτσμπι: “Η πόλη που βλέπεις από τη γέφυρα Queensboro είναι πάντα η πόλη που βλέπεις για πρώτη φορά, στην πρώτη άγρια υπόσχεσή της για όλο το μυστήριο και την ομορφιά του κόσμου…”. Η Ελλάδα μου λείπει πολύ, το μπλε της θάλασσας, τα χρόνια της αθωότητας, οι δικοί μου άνθρωποι.

Εσείς, τι θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα που σας βλέπει ως πρότυπο και θα
ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά σας;

Το ταξίδι σου δεν θα είναι εύκολο στον πραγματικό κόσμο, μακριά από το ασφαλές
περιβάλλον του σπιτιού, του σχολείου, του πανεπιστημίου. Θα αντιμετωπίσεις
ανταγωνισμό και ίσως αδικία, και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα σε φέρουν εκτός της ζώνης άνεσής σου. Η συμβουλή μου: Μείνε εκεί. Προκάλεσε τον εαυτό σου. Μην σταματάς ποτέ να αμφισβητείς. Τόλμα να είσαι διαφορετική, να σκέφτεσαι με την κοινή λογική αλλά και με μια δόση τρέλας, γνωρίζοντας ότι έχεις μια σταθερή πνευματική βάση για να το κάνεις. Στο ταξίδι σου, να είσαι προετοιμασμένη να αποτύχεις περισσότερες από μία φορές. Τώρα είμαι ευγνώμων για τις αποτυχίες μου. Με δίδαξαν τόσα πολλά, αλλά και παραλίγο να με λυγίσουν. Βλέπεις, αν είσαι σαν κι εμένα – και πιθανότατα είσαι – δεν έχεις συνηθίσει την αποτυχία. Αλλά θα συμβεί κάποια στιγμή. Δέξου την και μάθε από αυτήν. Χρησιμοποιήσέ την για να βρεις καινοτόμες λύσεις.

**Οι απόψεις της Δρ. Νικολάου σε αυτό το άρθρο είναι δικές της και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις ή την πολιτική του ινστιτούτου NIST ή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.