Υπάρχει μια ηλικία που επιστήμονες διαπίστωσαν πως είναι η πιο “καταθλιπτική”.
Ο ερευνητής Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ σε μια μεγάλη μελέτη του εξέτασε τη σχέση μεταξύ ευημερίας και ηλικίας και συνέλεξε δεδομένα από 132 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι τα 47 έτη (για την ακρίβεια τα 47,2) είναι μια κρίσιμη ηλικία που σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα.
Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα δεδομένα που έχουμε ως τότε στη ζωή μας πολλές φορές αλλάζουν, ενώ εντείνεται και ο φόβος του γήρατος.
Ο Μπλαντσφλάουερ επισημαίνει πως η εικόνα μας φυσιολογικά αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και μας παροτρύνει να κάνουμε ενεργά βήματα ώστε να γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και όχι να αφηνόμαστε… Είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να τρεφόμαστε σωστά, να ξεκουραζόμαστε και να βγαίνουμε έξω στο φυσικό φως. Επίσης, να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, καθώς λειτουργεί σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό. Επιπλέον, είναι καλό να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε μόνοι ούτε οι μόνοι που περνάμε μια τέτοια φάση.
Πόσο φαίνομαι;
Έρευνα με πάνω από 2.000 συμμετέχοντες που ανήκουν στη γενιά Z είχε ως ερώτημα το εξής: “Φαίνομαι μεγάλος/η;”
Οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ, λοιπόν, φαίνεται να θεωρούν ένα άτομο μεγάλο, όταν βρίσκεται στα τέλη της δεκαετίας των 50 ετών.
Οι baby boomers αισθάνονται νέοι
Σε ένα δείγμα ατόμων που ανήκαν στους baby boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964), τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αισθάνονται πολύ πιο νέοι από ό,τι νόμιζαν πως θα νιώθουν όταν φτάσουν σε αυτή την ηλικία. Πολλοί είπαν πως ένιωθαν ότι τα 60 είναι τα νέα 40, επειδή φρόντιζαν περισσότερο τον εαυτό τους και ήταν πολύ ενεργοί.