Τα νέα της ΑΙ μας βομβαρδίζουν καθημερινά, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εμπλέκεται σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Μέσα στη χρονιά που διανύουμε, λοιπόν, θα δούμε και το πρώτο νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης! Θα βρίσκεται στην Κίνα και αναμένεται να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο σώζοντας εκατομμύρια ζωές.
Το Agent Hospital αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο. Διαθέτει 14 γιατρούς που αντικείμενό τους είναι η διάγνωση ασθενειών και η δημιουργία λεπτομερών σχεδίων θεραπείας, καθώς και τέσσερις νοσηλευτές.
Το νοσοκομείο πρόκειται να ενισχύσει τις διαγνωστικές δυνατότητες των γιατρών τεχνητής νοημοσύνης από την εικονική πραγματικότητα σε εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο. Μάλιστα ήδη πραγματοποιήθηκαν δοκιμές και είναι εντυπωσιακό ότι οι θεράποντες εικονικοί γιατροί στο Agent Hospital πέτυχαν ένα ποσοστό ακρίβειας 93,06% στις εξετάσεις για τη χορήγηση ιατρικής άδειας στις ΗΠΑ! Οι εν λόγω γιατροί κατάφεραν να προσομοιώσουν όλη τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας ασθενών, από τη διαβούλευση και την εξέταση μέχρι τη διάγνωση, τη θεραπεία και στη συνέχεια την παρακολούθηση.
Το προσωπικό του νοσοκομείου θα έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει 10.000 ασθενείς σε λίγες μόνο ημέρες! Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο, αν σκεφτεί κανείς ότι υπό κανονικές συνθήκες, θα απαιτούνταν κάποια χρόνια. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, θα είναι δυνατή η προσομοίωση και η πρόβλεψη ιατρικών καταστάσεων, όπως είναι η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών σε μια περιοχή.
Οι προκλήσεις
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει εξαιρετικές προοπτικές αλλά και προκλήσεις… Είναι βαρύνουσας σημασίας η τήρηση των εθνικών ιατρικών κανονισμών. Οι ερευνητές αναφέρθηκαν στην επικύρωση της τεχνολογίας και τη διερεύνηση αποτελεσματικών μηχανισμών για τη συνεργασία τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπων. Ο Λιου Γιανγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Agent Hospital, υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να μετριαστούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Τα νοσοκομεία προετοιμάζονται για τη νέα εποχή
Το μέλλον της ιατρικής είναι στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα νοσοκομεία πρέπει να προετοιμάζονται για τη νέα εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο το ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκανε ένα πρώτο βήμα με τη συμμετοχή του νοσοκομείου μαζί με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας και τη Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (SPBTU) του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του ΑΠΘ στο πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα HosmartAI.
Το ερευνητικό έργο, που χρηματοδοτήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως στόχο του τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Νοσοκομείων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής.