Εργαστήριο Διαλογικής Γραφής

Ο ιστότοπος Ζητήματα Γραφής (zitimatagrafis.gr) ανακοινώνει τη διοργάνωση ενός οκτάμηνου «Εργαστηρίου διαλογικής γραφής» (Οκτώβριος 2024 – Μάιος 2025), το οποίο φιλοδοξεί να συνδυάσει την αυτοκατευθυνόμενη μάθηση των webinars on demand του Προγράμματος «Η ψυχολογία της γραφής» (2023-2024) με τη διά ζώσης συμμετοχή και συνεργασία σε μια διαλογική ομάδα.

Η διαλογική γραφή αποδεσμεύει την ατομική έκφραση από παγιωμένες δυσλειτουργικές αντιλήψεις και διερευνά τις πιθανές εναλλακτικές νοηματοδοτήσεις των γραπτών κειμένων από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η ενεργή συμμετοχή σε μια διαλογική ομάδα με αυτόν τον σκοπό αναδεικνύει τη γραφή ως έναν τρόπο κριτικού αναστοχασμού, ανταλλαγής απόψεων και μετατόπισης από τις αρχικές μας θέσεις ακόμα και στα στενά όρια ενός μονολόγου.

Επιπλέον, η διερεύνηση της γραφής μέσα από τη διαλογική ανάγνωση αναδεικνύει τα ερωτήματα που θέτουν οι αναγνώστες στους συγγραφείς και στα κείμενα με σκοπό να τα κατανοήσουν βαθύτερα, να συνδέσουν φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους σημεία ή να προβάλουν διαφωνίες και αντεπιχειρήματα.

Λυδία Παπαδάκη