Το μενού έχει χαβιάρι!

Σήμερα είναι η μέρα του και είπαμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό!

Στις 18 Ιουλίου είναι η Caviar Day… Τι (δεν) ξέρετε για το χαβιάρι;

Το χαβιάρι είναι μη γονιμοποιημένα αβγά τα οποία συλλέγονται από την οικογένεια των ψαριών οξύρρυγχων. Το σχήμα του είναι σφαιρικό και το χρώμα του ποικίλει, από jet black μέχρι χακί. Η γεύση του είναι λεπτή και… βουτυρένια. Πολλοί λένε ότι μοιάζει με τη γεύση του φουντουκιού. Λέγεται ότι το πιο καλό χαβιάρι παράγεται στη Ρωσία και το Ιράν, από ψάρια που προέρχονται από την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα είδη οξύρρυγχου που έκαναν διάσημο το χαβιάρι

Ο οξύρρυγχος είναι ένα προϊστορικό γένος ψαριών το οποίο πρωτοεμφανίστηκε πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια! Κατάφεραν να επιβιώσουν 24 είδη του. Η Βeluga, η Οsetra και η Sevruga έκαναν διάσημο το χαβιάρι. Η Beluga θεωρούνταν η καλύτερη χάρη στη σπανιότητα και το μέγεθος.

Το χαβιάρι αξιολογείται από το μέγεθος των αβγών και την υφή τους. Ειδικότερα, όσο πιο μεγάλα και σφιχτά είναι και όσο πιο ωραία σπάνε τόσο περισσότερο εκτιμώνται. Το πού και το πώς μεγαλώνουν τα ψάρια μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη γεύση και το άρωμα των αβγών τους. Τα ανοιχτόχρωμα χαβιάρια είναι πιο σπάνια και πιο ακριβά από τα σκουρόχρωμα, αν και το χρώμα δεν επηρεάζει τη γεύση.

Για ψαγμένους…

Το Masago δεν είναι χαβιάρι!

Το Masago είναι η ιαπωνική λέξη για τα αβγά του ψαριού καπελάνος. Όμως πολλές φορές ακούμε να αναφέρονται σε αυτό ως χαβιάρι Masago. Αυτό είναι λάθος γιατί το χαβιάρι προέρχεται από άλλο είδος ψαριού. Το Masago αποτελεί ένα αγαπημένο υλικό της ιαπωνικής κουζίνας. Η γεύση του έχει κάτι από ωκεανό! Είναι αλμυρό, έχει έντονο άρωμα και γεύση ιωδίου,  και είναι ελαφρώς τραγανό.