Το πρώτο ελληνικό «έξυπνο» σχολείο χωρίς πλαστικά

To πρώτο ελληνικό σχολείο που κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της Common Seas «Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά» είναι το νηπιαγωγείο της Αγίας Άννας στην Εύβοια!

Το εκπαιδευτικό υλικό της Common Seas παρέχει πλήρη σχέδια μαθημάτων και δραστηριοτήτων ώστε να διδαχθούν τα παιδιά τη βιωσιμότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος της βασικής εκπαίδευσης και μέσω εργασιών.

Το υλικό αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, παρέχοντας έτοιμα μαθήματα που ευθυγραμμίζονται με τη διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας (Μελέτη Περιβάλλοντος, Τεχνικά) και δευτεροβάθμιας (Γεωγραφία, Βιολογία, Τεχνολογία κ.α.) εκπαίδευσης εκπαίδευση για την αειφορία και εργαστήρια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και προάγει τη γνώση και την κατανόηση του προβλήματος των πλαστικών, ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών.

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Αγίας Άννας στην Εύβοια δεν χρησιμοποιούν πλέον πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια και νάιλον σακούλες.

Τα στάδια για ένα «Έξυπνο Σχολείο χωρίς Πλαστικά»

Για να βραβευτεί ένα σχολείο ως «Έξυπνο Σχολείο χωρίς Πλαστικά», οι μαθητές πρέπει να ολοκληρώσουν τρία απλά στάδια: «Έμπνευση, Έρευνα, Δράση», με στόχο να μειώσουν δραστικά την χρήση πλαστικού στο σχολείο τους, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες για να γίνουν παγκόσμιοι ενεργοί πολίτες.

Μέσα από την εκπαίδευση και την ενεργή συμμετοχή, οι μαθητές μαθαίνουν τη σημασία της προστασίας των θαλασσών και τον ρόλο που παίζουν τα πλαστικά σε αυτό.

info

Το πρόγραμμα «Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά» είναι ενεργό σε πάνω από 900 σχολεία σε 28 χώρες. Στην Ελλάδα έχουν εγγραφεί τα πρώτα 20 σχολεία.Η συμμετοχή και η πρόσβαση σε όλα τα εκπαιδευτικά υλικά παρέχεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας της Common Seas.