Σταφίδες: Υπάρχουν διαφορές;

Organic raisins in handmade ceramic bowl on wooden table. Horizontal image with copy space. Shallow depth of field. (Organic raisins in handmade ceramic bowl on wooden table. Horizontal image with copy space. Shallow depth of field., ASCII, 116 compon

Eίμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε δοκιμάσει και απολαύσει αυτόν τον διατροφικό θησαυρό.

– Τι γνωρίζουμε λοιπόν για τις σταφίδες ή αλλιώς τον αποξηραμένο καρπό του σταφυλιού;
– Ποια είναι τα βασικά είδη που συναντάμε;
– Υπάρχουν διαφορές στα χαρακτηριστικά και τη διατροφική τους αξία;

Πάμε να τις βάλουμε στο μικροσκόπιο…
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια της ξηρής σταφίδας παράγει κυρίως 2 τύπους:
– την ξανθιά (από λευκό σταφύλι) &
– τη μαύρη ή αλλιώς κορινθιακή σταφίδα (από μαύρο σταφύλι)

Και τα 2 είδη:
– Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά, όπως φαινολικές ενώσεις με υψηλότερη
περιεκτικότητα μάλιστα από το σταφύλι!
– Παρουσιάζουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση..! Extra point γιατί διατηρούν και τη
ρεσβερατρόλη, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης που υπάρχει στο σταφύλι!
– Σύμφωνα με πλήθος μελετών, έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, βοηθούν στον έλεγχο
της αρτηριακής πίεσης και είναι σύμμαχοι της καλής οδοντικής μας υγείας!
– Λόγω του χαμηλού προς μέτριου γλυκαιμικού τους δείκτη αποτελούν πολύ καλό σνακ και
για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου, ιδανικά αν συνδυαστούν με λίγα αμύγδαλα ή καρύδια!

Ωραία με όσα τις ενώνουν…
Τι διαφορές έχουν όμως στα επιμέρους σημεία;

– Πρώτον, στη γεύση! Μια μικρή δοκιμή μας μάς δίνει εύκολα την αίσθηση ότι η ξανθιά
σταφίδα είναι ελαφρώς πιο στυφή.
– Η κορινθιακή σταφίδα κερδίζει ελαφρώς ως προς την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (4.5
γρ. ινών ανά 100 γρ Vs 3.3 γρ η ξανθιά) καθώς και στον σίδηρο που μας παρέχει!
– Αλλά η σημαντικότερη διαφορά παιδιά είναι στα αντιοξειδωτικά! Kαι η σουλτανίνα δεν τα
πάει άσχημα, αλλά η κορινθιακή είναι μια πραγματικά άριστη πηγή αντιοξειδωτικών/ πολυφαινολικών συστατικών!

Πώς μπορούμε να την καταναλώσουμε στην καθημερινότητά μας;

Μπορεί πολύ εύκολα να μπει στο πρωινό σας μούσλι, σε σαλάτες ή σε μπάρες
δημητριακών ή σε κάποιο κυρίως πιάτο με ρύζι ή κοτόπουλο. Επίσης μπορεί πολύ εύκολα
να μπει και σε κάποιο σπιτικό κέικ, καθώς προσφέρει έντονη γλυκύτητα χωρίς να χρειάζεται
προσθήκη έξτρα ζάχαρης.

Με όποιο τρόπο και αν θέλετε να τη καταναλώσετε, βάλτε τη στην καθημερινότητά σας και
δεν θα χάσετε!