Sober October: Ανακαλύπτοντας τα οφέλη της αποχής από το αλκοόλ για έναν μήνα

Η καμπάνια Sober October, που προωθεί την αποχή από το αλκοόλ για έναν μήνα, έχει σημειώσει αυξημένη συμμετοχή τα τελευταία χρόνια, με περίπου 130.000 άτομα να συμμετέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021.

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 70% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι με την αποχή από το αλκοόλ βελτιώθηκε ο ύπνος τους είχαν και περισσότερη ενέργεια, ενώ το 65% σημείωσε αλλαγή στη διάθεση και μείωση του άγχους. Μετά από τον έναν μήνα μάλιστα, ένα 25-30% των συμμετεχόντων συνέχισε να καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Alcohol Change UK, ένα 20% των Βρετανών ανέφερε ότι κατανάλωνε περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Εκτιμάται ότι περίπου 24% των ενηλίκων στην Αγγλία καταναλώνουν αλκοόλ σε επίπεδα που θεωρούνται επιβλαβή ή επικίνδυνα για την υγεία τους.

Σε τι μπορεί να μας ωφελήσει η αποχή

Αν απέχουμε από το αλκοόλ για ένα μήνα, το σώμα και το μυαλό μας μπορούν να ωφεληθούν με πολλούς τρόπους.

  1. Βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος.
  2. Ο ύπνος γίνεται βαθύτερος και πιο συνεχής, κάτι που βελτιώνει τη συνολική ξεκούραση και ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Το ανοσοποιητικό σύστημα ανακάμπτει και το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.
  4. Βελτιώνεται η διάθεση και η ψυχική μας υγεία. Μετά από λίγες εβδομάδες αποχής, τα άτομα συχνά αναφέρουν καλύτερη ψυχική ευεξία και αίσθημα ευτυχίας.
  5. Μείωση του βάρους και καλύτερη μεταβολική υγεία. Το πάγκρεας και τα άλλα όργανα που συμμετέχουν στον μεταβολισμό ωφελούνται, καθώς το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης.
  6. Μειώνεται η πίεση του αίματος και βελτιώνεται η κυκλοφορίας. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
  7. Καλύτερη εμφάνιση του δέρματος, καθώς η ενυδάτωση του οργανισμού βελτιώνεται.
  8. Καλύτερη συγκέντρωση και νοητική διαύγεια, μιας και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να θολώσει τη σκέψη και να επηρεάσει τη μνήμη.