Όταν φωτογραφίζουμε μια ομάδα, το να καταφέρουμε μια λήψη που να αναδεικνύει όλα τα μέλη είναι πιο δύσκολο. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, ένα σημαντικό tip είναι η χρήση ομοιόμορφου φωτισμού. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό, κυρίως όταν το φόντο περιλαμβάνει εντυπωσιακά τοπία, όπως εθνικά πάρκα ή ιστορικά κάστρα. Αν το τοπίο ή τα κτίρια βρίσκονται στη σκιά, τότε και οι άνθρωποι θα πρέπει να τοποθετηθούν στη σκιά. Αν το φόντο είναι φωτισμένο πλήρως από τον ήλιο, τότε καλύτερα να τοποθετηθούν και οι άνθρωποι στον ήλιο. Αυτό αποτρέπει το φαινόμενο του «διαχωρισμένου φωτισμού», όπου το φως κατανέμεται άνισα, με μισούς να είναι στη σκιά και τους άλλους στο άμεσο φως.
Όλοι έχουμε βρεθεί σε ομαδικές φωτογραφίες όπου κάποιο πρόσωπο είναι κρυμμένο πίσω από κάποιον άλλον. Αν είσαι ο φωτογράφος, βεβαιώσου ότι όλα τα πρόσωπα είναι ορατά, κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση. Σε αυτή την περίπτωση άλλωστε, έχεις την ευχέρεια να καθοδηγήσεις τη λήψη. Η επικοινωνία με τα άτομα που φωτογραφίζεις επίσης είναι σημαντική για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερα για κάμερες iPhone με λειτουργία 0.5, ο ευρυγώνιος φακός είναι χρήσιμος για ομαδικές φωτογραφίες σε περιορισμένο χώρο. Ωστόσο, πρόσεξε τις παραμορφώσεις στις άκρες του πλαισίου. Για να αποφύγεις τη θολούρα στα άτομα που βρίσκονται πίσω, χρησιμοποίησε μικρότερο διάφραγμα. Για δύο σειρές ατόμων, το f/5.6 είναι το κατώτερο, αλλά για καλύτερη απόδοση χρησιμοποίησε f/8 ή f/11 για περισσότερες σειρές.
Για να αυξήσεις τις πιθανότητες να έχεις μια καλή φωτογραφία, κάνε πολλές λήψεις από διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες. Οι άνθρωποι συχνά τείνουν να σφίγγονται μπροστά από την κάμερα. Θύμισέ τους να χαλαρώσουν τους ώμους τους, να κρατήσουν τα χέρια τους φυσικά και να τεντώσουν το πηγούνι τους. Οι περισσότεροι δεν είναι επαγγελματίες μοντέλα, γι’ αυτό καλό είναι να κάνεις μερικές δοκιμαστικές λήψεις και να τους δείξεις τα αποτελέσματα, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές.
Για πιο προχωρημένους, ο «Κανόνας Vanity Fair» βασίζεται στην οργάνωση των προσώπων έτσι ώστε να σχηματίζουν τρίγωνα. Αυτό προσθέτει οπτικό ενδιαφέρον στην φωτογραφία και εντυπωσιάζει. Για μια πιο αυθεντική και διασκεδαστική φωτογραφία, μπορείς να προτείνεις σε όλους να κάνουν μια αστεία ή «τρολ» πόζα, δημιουργώντας μια χαλαρή ατμόσφαιρα.
Συμβουλές για γάμους
Παρόλο που σε πολλές γαμήλιες τελετές υπάρχει κάποιος επαγγελματίας για τις επίσημες φωτογραφίες, υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να τραβήξουν τις δικές τους ομαδικές λήψεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, για αποφύγουμε τις συνθήκες φωτισμού με έντονη αντίθεση, είναι καλύτερο να τοποθετήσουμε την ομάδα σε σκιασμένο χώρο, όπως κάτω από ένα μεγάλο δέντρο ή στη σκιά ενός κτιρίου με ωραίο φόντο. Σημαντικό είναι να υπάρχει απόσταση μεταξύ των ατόμων και του φόντου, ώστε η προσοχή να εστιάζει στα άτομα και όχι στο φόντο.
Όσον αφορά στη σύνθεση της φωτογραφίας, το καλύτερο είναι να τοποθετήσετε τη νύφη και τον γαμπρό στο κέντρο της εικόνας και να οργανώσετε την υπόλοιπη ομάδα γύρω τους, σε μια γραμμή με ίσα άτομα από κάθε πλευρά, όλα στραμμένα προς το ζευγάρι. Ζητήστε επίσης από τα άτομα να πλησιάσουν για να μειώσετε τον ελεύθερο χώρο στην εικόνα και να εστιάσετε καλύτερα στα πρόσωπα.
Ήξερες ότι… οι ομαδικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα νομίζεις;
Όταν βγάζεις μια ομαδική φωτογραφία, νομίζεις ότι είναι απλά μια στιγμή παγωμένη στον χρόνο. Αλλά η ψυχολογία λέει άλλα…
Ήξερες ότι… ο τρόπος που στέκεσαι σε μια ομαδική φωτογραφία μπορεί να αποκαλύψει την κοινωνική σου δυναμική μέσα στην ομάδα; Συνήθως, τα πιο εξωστρεφή και κυρίαρχα άτομα τείνουν να στέκονται στο κέντρο, ενώ εκείνοι που νιώθουν πιο άβολα ή έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση τοποθετούνται προς τα άκρα.
Και κάτι ακόμα… σε μια ομάδα φίλων, το άτομο που κρατάει το κινητό και τραβάει τις περισσότερες selfies είναι συνήθως αυτό που νιώθει πιο ανασφαλές για τη θέση του στην παρέα!
Ήξερες ότι… όταν ξαναβλέπεις μια ομαδική φωτογραφία, το πρώτο πρόσωπο που κοιτάς είναι το δικό σου; Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας έχει μια έμφυτη τάση να αναζητά τον εαυτό του πρώτα, προκειμένου να αξιολογήσει πώς φαίνεται στους άλλους.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα βγάλεις ομαδική φωτογραφία, κοίτα λίγο παραπάνω τις θέσεις και τις εκφράσεις – μπορεί να ανακαλύψεις πολλά περισσότερα απ’ όσα φαίνονται!