«Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα μου ήταν όταν περίμενα να χτυπήσει το τηλέφωνο. Αφόρητο συναίσθημα»

Ο Τεό Αλεξάντερ (aka Θοδωρής Ζουμπουλίδης) είναι ένα από τους λίγους ηθοποιούς που έφυγε από τη χώρα μας και κατάφερε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε μεγάλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων και το “True Blood”. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όμως ποτέ δεν ξέχασε την Ελλάδα. Έχοντας πλέον ως βάση του την Αθήνα, συνεχίζει τις διεθνείς συνεργασίες, ενώ ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή του Μικρού Κεραμεικού, για να ερμηνεύσει το έργο του Γιώργου Σκούρτη «Ο Σαίξπηρ στο καταφύγιο του» σε σκηνοθεσία του Νίκου Γραμματικού.

Από τη Γλυφάδα στην Αμερική και από εκεί στον Κεραμεικό. Ποια είναι η ιστορία σας; Πώς γεννήθηκε ο Τεό Αλεξάντερ;

Το όνομά μου είναι Θοδωρής Ζουμπουλίδης. Ο Τεό Αλεξάντερ είναι το καλλιτεχνικό όνομα, που υιοθέτησα εκεί για να μπορέσω να διευκολύνω τη ζωή μου και να με θυμούνται οι παραγωγοί και οι άνθρωποι της βιομηχανίας. Κανείς δεν με φωνάζει Τεό στην καθημερινότητά μου. Ούτε συστήνομαι π.χ. στον φούρνο της γειτονιάς ως Τεό Αλεξάντερ. Αυτό μου θυμίζει κάτι Ελληνίδες που έρχονται για λίγο στο εξωτερικό και συστήνονται ως Μαρία Παπαδόπουλος και το περιφέρουν παντού και στην Ελλάδα, γιατί θεωρούν πως η κατάργηση των πτώσεων και των γενών, τις καθιστά πιο οικουμενικές. Είμαι ο Θοδωρής, πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας, γεννήθηκα στον Πειραιά, είμαι μίσος Πόντιος, μισός Μανιάτης και εύχομαι η ύπαρξή μου να φέρει κάτι από την ανθεκτικότητα, τη δύναμη και την αυθεντικότητα των καταγωγών μου.

Τελικά, μετά από τόσες διαφορετικές εμπειρίες,  τι θα λέγατε ότι σας αρέσει περισσότερο. Το θέατρο, το σινεμά, ή η τηλεόραση; Να δουλεύατε εδώ η στο εξωτερικό;

Θα σας απαντήσω με μαγειρικούς όρους. Μου αρέσουν και τα μακαρόνια με κιμά και το αρνάκι στον φούρνο και ένα καλό σπανακόρυζο. Με την ίδια λογική αγαπάω όλες τις εκφάνσεις της τέχνης μας, αρκεί οι συντελεστές και οι συνθήκες να είναι ευθυγραμμισμένα όλα αυτά με μία συγκεκριμένη αισθητική και ηθική. Ανεξάρτητα από το αν κάνω μία σειρά για τη Ρωσία, όπως ήταν η τελευταία μου συμμετοχή, αν παίζω σε ένα γαλλικό σίριαλ, αν είμαι συνδημιουργός σε μία ανεξάρτητη παραγωγή που φτάνει μέχρι το διαγωνιστικό της Berlinale, ή αν παίζω σε ένα αμερικάνικο sit-com, ο κώδικας είναι ενιαίος για εμένα… είτε παίζω και σκηνοθετώ στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Τα μεγέθη είναι διαφορετικά και η γλώσσα φυσικά. Αλήθεια, υπάρχει ωραιότερη γλώσσα από τη δική μας την ελληνική;

Με τον ρόλο σας στο “True Blood” συμβάλατε στην προσπάθεια να ψηφιστεί στην Καλιφόρνια το νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Μπορεί τελικά η τέχνη να αλλάξει τα πράγματα;

Εγώ πάντα λέω πως η νομολογία και η νομοθεσία ακολουθεί τη ζωή. Αυτό είναι αναπόφευκτο και νομοτελειακό. Στο έργο μας, Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο, υπάρχει μια υπέροχη ρήση: «Ο μικρός λέει πως η τέχνη αλλάζει τον κόσμο, αλλά δεν ξέρουμε πώς».

Φέτος θα σας δούμε στην παράσταση « ο Σαίξπηρ στο καταφύγιο» σε σκηνοθεσία του Νίκου Γραμματικού. Πείτε μας για το έργο αυτό και τον ρόλο σας.

Είναι το ρέκβιεμ του Γιώργου Σκούρτη, το οποίο δεν έχει ανέβει ποτέ ξανά. Εξαιρετική ευθύνη για εμένα. Υποδύομαι έναν συγγραφέα επιτυχημένο, ο οποίος ζει παροπλισμένος σε ένα θεατρικό καταφύγιο μέσα στη δίνη ενός εμφυλίου… Και το βράδυ που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει, έχει την πιο καρμική συνάντηση της ζωής του με μία προσωπογραφία του Σαίξπηρ.

Πώς είναι η συνεργασία με τον Νίκο Γραμματικό; Μιας και προέρχεται από τον κινηματογράφο, θα έχει η παράσταση μια κινηματογραφική λογική και αισθητική;

Ο Νίκος Γραμματικός είναι ένα σύμπαν ολόκληρο. Είναι ένας σπουδαίος σκηνοθέτης και διανοητής. Είναι τεράστια τιμή για εμένα αυτή η συνεργασία. Είναι καθοριστική. Σίγουρα ο Νίκος δεν κάνει θέατρο με τους όρους, που ίσως το φαντάζονται κάποιοι. Πατάει πάνω στον αδυσώπητο ρεαλισμό μαζί με όλα τα στοιχεία του θεάτρου του παραλόγου. Είναι μύστης και μέγας μάγος στη ζωή μου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην καλλιτεχνική μας συνεργασία. Είναι οικογένεια για μένα.

Ποια από τις συνεργασίες σας ξεχωρίζετε;

Τη συνεργασία μου με τον Μιχάλη Κακογιάννη, με τον Alan Ball και αυτή με τον Νίκο Γραμματικό.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σας;

Όταν περίμενα να χτυπήσει το τηλέφωνο. Αφόρητο συναίσθημα.

Μελλοντικά σχέδια

Καλλιτεχνικά θα είμαι στον Μικρό Κεραμεικό με το έργο του Γιώργου Σκούρτη, και ολοκληρώνω την πρώτη μου μικρού μήκους που έχω σκηνοθετήσει κιόλας. Δεν θέλω να πω αυτά τα κλισέ, του τύπου δεν κάνω όνειρα και ζω για το τώρα. Και όνειρα κάνω και η φαντασία μου καλπάζει, απλά πολλές φορές δεν τολμάς ούτε να τα εκστομίσεις. Πια όμως τα όνειρά μου έχουν σχήμα και μορφή. Θέλω να ζήσω ευτυχισμένος, υγιής ψυχικά και σωματικά, να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια με αγάπη και έρωτα και να ζήσω αυτή τη σύντομη ζωή μέσα στην τέχνη και τη δημιουργία.

Info
Η παράσταση «Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο» του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Νίκου Γραμματικού και πρωταγωνιστή τον Θοδωρή Ζουμπουλίδη, θα παίζεται στο Μικρό Κεραμεικό κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15.

https://www.ticketservices.gr/event/oshakespearezeistokatafygio/?lang=el