We love pasta!

Αξεπέραστη γεύση και υγιεινή διατροφή, με τη ΜΑΚΒΕΛ… πάνε μαζί!

Τα ζυμαρικά σήμερα έχουν την τιμητική τους! Βέβαια, για τους αμέτρητους pasta lovers κάθε μέρα είναι #pastaday.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.

Ήξερες ότι…
Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1.000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα. Η λέξη «λάγανον» αναφερόταν σε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.

Απευθυνθήκαμε στη διατροφολόγο Ελίνα Δημητριάδου για να μας μιλήσει για τη διατροφική αξία των ζυμαρικών που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και μας εμπνέουν να δημιουργούμε πρωτότυπα πιάτα που συνοδεύουν τις στιγμές μας!


Eλίνα Δημητριάδου, διατροφολόγος

Παγκόσμια μέρα ζυμαρικών σήμερα και δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη αφορμή για να μιλήσω για τα αγαπημένα σε όλους μας ζυμαρικά.

Η μέρα αυτή είναι εδώ κάθε χρόνο για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Για να μας θυμίσει ότι τα αγαπημένα μας ζυμαρικά δεν αποτελούν απλά μία διατροφική συνήθεια αλλά αγαπημένη γαστρονομική λατρεία, πηγή έμπνευσης για τους λάτρεις της μαγειρικής και αναπόσπαστο μέρος της εβδομαδιαίας διατροφής μας!
Τα ζυμαρικά έχουν κυρίαρχη θέση στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής καθώς μαζί με τα δημητριακά, το ρύζι και το ψωμί κατατάσσονται στο πρώτο και σημαντικότερο σκαλοπάτι της.
Πολλές χώρες παγκοσμίως διεκδικούν το τίτλο των πιο γευστικών πιάτων ζυμαρικών, δημιουργώντας με αυτά ξεχωριστές συνταγές άκρως συνυφασμένες με την εκάστοτε τοπική κουζίνα.

Πάμε να αναλύσουμε τη διατροφική τους αξία:
Τα ζυμαρικά αποτελούνται κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες.
Οι υδατάνθρακες έχουν πρωταρχική θέση στη διατροφή μας, καθώς αποτελούν το 55% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Μας δίνουν λοιπόν μία καλή ευκαιρία
να εντάξουμε τα ζυμαρικά στην εβδομαδιαία μας διατροφή!

Επιπλέον, τα ζυμαρικά εκτός του ότι είναι καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, είναι και πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ανάλογα με το είδος τους σε διαφορετικά ποσοστά περιέχουν:
– Ριβοφλαβίνη
– Θειαμίνη
– Νιασίνη
– Φολικό οξύ
– Μαγνήσιο
– Σίδηρο
– Ασβέστιο
– Μαγγάνιο
– Ψευδάργυρο
– Σελήνιο
– Κάλιο

Τα φρέσκα ζυμαρικά περιέχουν περισσότερο σίδηρο αλλά και βιταμίνες A, D & E λόγω των φρέσκων αυγών αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες λόγω του ελαιόλαδου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί ιδιαίτερα και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι μία εξαιρετική επιλογή καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προκαλούν ταχύτερο κορεσμό. Εμπνευστείτε και δημιουργήστε καινούριες γεύσεις με βάση τα ζυμαρικά.

Οι επιλογές είναι αμέτρητες: κανελόνια, λαζάνια, ραβιόλια, σπαγγέτι, ταλιατέλλες, πένες, φιογκάκια, λιγκουίνι, και χυλοπίτες είναι μόνο λίγες από αυτές. Κόκκινες σάλτσες με λαχανικά, άσπρες με κρέμα, συνδυασμένα με κρέας, κοτόπουλο ή θαλασσινά. Όπως και να τα προτιμάμε είναι απλά υπέροχα!  

Εμπνευστείτε και με αφορμή τη μέρα φτιάξτε το πιο νόστιμο πιάτο ζυμαρικών!

 

Healthy choice!

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε!

Γεύση και υγεία ψηλά, Γλυκαιμικός δείκτης χαμηλά!

Η ΜΑΚΒΕΛ πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά με μια νέα πιστοποιημένη πρόταση ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Τα μακαρόνια με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη όταν καταναλώνονται έχουν αργή αποδέσμευση σακχάρου, παρέχοντας ενέργεια για περισσότερες ώρες. Επιπλέον, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης, με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερης ποσότητας τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

info
H ΜΑΚΒΕΛ ανέθεσε στο Ερευνητικό Κέντρο Oxford Brookes της Μεγάλης Βρετανίας, τον μόνο διαπιστευμένο φορέα στην Ευρώπη για την μέτρηση του Γλυκαιμικού Δείκτη να πραγματοποιήσει μία κλινική μελέτη για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα, κατόπιν κατανάλωσης των νέων της ζυμαρικών.

Η νέα σειρά ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη με διεθνή πιστοποίηση, αλλάζει τα δεδομένα ως γεύμα μιας ισορροπημένης διατροφής με 60% λιγότερα σάκχαρα και ίδια γεύση με τα κλασικά.

Τώρα μιλάει η γεύση… για όλους!