Παγκόσμια ημέρα κατά της πνευμονίας: Διατροφή και πρόληψη

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας, που καθιερώθηκε το 2009 από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά της Παιδικής Πνευμονίας, έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την πνευμονία, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Η ημέρα αυτή, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επιδιώκει να προωθήσει δράσεις πρόληψης, θεραπείας και καταπολέμησης της νόσου.

Η πνευμονία προκαλείται από διάφορους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες, με τον πνευμονιόκοκκο και τον αιμοφιλικό βάκιλο τύπου β να ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό και δύσπνοια, ενώ η σοβαρή πνευμονία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Η παιδική πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, ευθύνεται για περίπου 1,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, δηλαδή ένα παιδί κάθε 25 δευτερόλεπτα.

Ποιες τροφές συμβάλουν στην πρόληψη της πνευμονίας

Η πρόληψη της πνευμονίας απαιτεί συνδυασμό καλής υγιεινής, εμβολιασμού και σωστής διατροφής. Ορισμένα τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας προστασία από λοιμώξεις.

Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και οι πιπεριές) ενισχύουν την αντίσταση του οργανισμού. Η βιταμίνη A, που βρίσκεται στα καρότα, τη γλυκοπατάτα και το σπανάκι, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αναπνευστικών οδών. Επίσης, τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις.

Ο θηλασμός, για τα βρέφη, προσφέρει επιπλέον προστασία, καθώς περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην πρόληψη της πνευμονίας.