Κοίτα γύρω σου. Πού κάθεται ο καναπές σου; Έχεις καθρέφτη απέναντι από την πόρτα; Υπάρχει κάποιο σημείο του σπιτιού σου που, για έναν λόγο που δεν καταλαβαίνεις, δεν σε ησυχάζει ποτέ; Αν απάντησες “ναι” σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε μάλλον το feng shui ήδη σου χτυπά την πόρτα – απλώς δεν του την άνοιξες ακόμα.
Από τα βουνά της Κίνας στον καναπέ μας
Το feng shui γεννήθηκε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια στην Κίνα. Κυριολεκτικά σημαίνει «άνεμος και νερό» και έχει τις ρίζες του στην ταοϊστική κοσμοθεωρία, σύμφωνα με την οποία όλα τα πράγματα στη φύση συνδέονται μέσω αόρατων ενεργειακών ρευμάτων. Αν αυτά τα ρεύματα – το λεγόμενο “chi” – ρέουν σωστά, όλα κυλούν αρμονικά. Αν όμως μπλοκαριστούν, τότε ξεκινούν οι δυσκολίες.
Η αρχική του χρήση δεν είχε καμία σχέση με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Το feng shui εφαρμοζόταν στην ταφή των προγόνων, στον προσδιορισμό τοποθεσίας για παλάτια ή ναούς, αλλά και στην αγροτική ζωή, για να εξασφαλιστεί η ευημερία των κοινοτήτων. Η θέση των σπιτιών και των τάφων μελετιόταν σε συνάρτηση με τα βουνά, τους ποταμούς και την κατεύθυνση του ανέμου. Στην ουσία, ήταν ένα σύστημα κατανόησης του κόσμου.
Η φιλοσοφία πίσω από τη διακόσμηση
Σήμερα το feng shui έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο ευζωίας που προσεγγίζει κάθε χώρο – από σπίτια και γραφεία μέχρι αυλές και… ιστοσελίδες. Η βασική του αρχή είναι πως όλα τα αντικείμενα, οι κατευθύνσεις και τα υλικά φέρουν ενέργεια. Ο στόχος είναι να επιτρέψουμε σε αυτή την ενέργεια να κυκλοφορεί ομαλά και να ενισχύει την υγεία, τις σχέσεις, την επιτυχία και τη χαρά μας.
Η πυξίδα του feng shui είναι το λεγόμενο Bagua, ένα οκτάγωνο ενεργειακό διάγραμμα που χωρίζει τον χώρο σε εννέα περιοχές (περιλαμβάνει και το κέντρο). Κάθε περιοχή σχετίζεται με έναν τομέα της ζωής – π.χ. καριέρα, οικογένεια, χρήματα, φήμη, υγεία, σχέσεις κ.ά. Στόχος είναι να ενεργοποιούμε ή να εξισορροπούμε αυτές τις περιοχές μέσα από τη διάταξη επίπλων, τα χρώματα, τα υλικά και τα διακοσμητικά στοιχεία.
Μύθοι και αλήθειες (ή αλλιώς, δεν χρειάζεται να βάψεις όλο το σπίτι κόκκινο)
Το feng shui έχει αποκτήσει ανά τον κόσμο φήμη που κυμαίνεται από σοβαρή πνευματική τέχνη μέχρι παρεξηγημένη εσωτερίστικη φιλοσοφία. Για κάθε κανόνα του, υπάρχουν παρανοήσεις που το αποδυναμώνουν. Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:
• Μύθος #1: Το feng shui είναι απλώς διακόσμηση.
Αλήθεια: Είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Δεν αρκεί να βάλεις έναν καθρέφτη και ένα φυτό. Το ζητούμενο είναι να συνδεθείς με τον χώρο και να τον προσαρμόσεις στις ανάγκες σου.
• Μύθος #2: Το feng shui είναι θρησκεία.
Αλήθεια: Δεν έχει καμία θρησκευτική βάση. Είναι ένα αρχαίο σύστημα φιλοσοφίας που βασίζεται σε παρατήρηση, φυσικούς νόμους και εμπειρική γνώση.
• Μύθος #3: Υπάρχει μόνο μία σωστή σχολή feng shui.
Αλήθεια: Υπάρχουν διάφορες σχολές, με πιο γνωστές τη Σχολή της Πυξίδας (Compass School) και τη Σχολή της Μορφής (Form School). Κάθε μία έχει διαφορετικά εργαλεία και εφαρμογές.
• Μύθος #4: Όλα τα σπίτια μπορούν να διορθωθούν με feng shui.
Αλήθεια: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αρχιτεκτονική ή η τοποθέτηση δεν επιτρέπει πλήρη ενεργειακή ροή. Αλλά μπορούν να γίνουν βελτιώσεις – ακόμα και μικρές αλλαγές κάνουν διαφορά.
Άγνωστες λεπτομέρειες που αξίζει να ξέρεις
1. Οι καθρέφτες είναι όπλο και παγίδα:
Αν τους τοποθετήσεις σωστά, διευρύνουν το χώρο και ενισχύουν το φως. Αν όμως βρίσκονται απέναντι από πόρτες ή κρεβάτια, μπορεί να «αντανακλούν» ενέργεια προς τα έξω, προκαλώντας ανησυχία ή απώλεια ενέργειας.
2. Τα φυτά δεν είναι πάντα “καλά”:
Μπορεί να φέρνουν ζωή, αλλά κάποια (όπως οι κάκτοι) εκπέμπουν αιχμηρή ενέργεια. Αν θες να βάλεις κάκτο στο σπίτι, φρόντισε να είναι σε εξωτερικό χώρο ή σε σημείο όπου δεν θα προκαλεί δυσφορία.
3. Το κρεβάτι είναι το πιο σημαντικό σημείο του σπιτιού:
Τοποθετείται ιδανικά σε «θέση διοίκησης» – δηλαδή να βλέπεις την πόρτα χωρίς να είσαι ακριβώς απέναντί της. Ποτέ κάτω από δοκάρια ή με το κεφάλι κολλημένο στο παράθυρο.
4. Η κουζίνα είναι η καρδιά της αφθονίας:
Καθαρή, οργανωμένη και φωτεινή κουζίνα ενισχύει την οικονομική σταθερότητα. Προσοχή στον νεροχύτη και τη θέση του φούρνου – να μην “συγκρούονται” νερό και φωτιά.
Πώς να εφαρμόσεις feng shui χωρίς να ανακαινίσεις ολόκληρο το σπίτι
• Ξεκίνα με ξεκαθάρισμα του χώρου. Ό,τι δεν σου χρειάζεται, σε βαραίνει ενεργειακά. Από τα παλιά ρούχα μέχρι τα άχρηστα κουτιά στην αποθήκη.
• Άνοιξε χώρο για νέο “chi”. Φρέσκος αέρας, φυσικό φως, λίγα λουλούδια. Ο αέρας που αναπνέεις είναι κυριολεκτικά ενέργεια.
• Βρες την είσοδο: Η είσοδος είναι το “στόμα” του σπιτιού – από εκεί εισέρχεται η ενέργεια. Καθάρισε, φρόντισε την και βάλε φως. Πες της “καλωσήρθες”.
• Βάλε κόκκινο με μέτρο. Είναι το χρώμα της ευημερίας και της δύναμης, αλλά σε υπερβολή μπορεί να προκαλέσει ένταση. Δοκίμασέ το σε μαξιλαράκια, κεράκια ή διακοσμητικά.
• Απόφυγε το χάος κάτω από το κρεβάτι. Εκεί αποθηκεύεται η ενέργεια του ύπνου. Αν κάτω από το στρώμα σου κρύβεις κουτιά, φωτογραφίες πρώην ή άπλυτα, δεν βοηθάς την ηρεμία σου.
Feng shui σήμερα: TikTok, γραφεία και ψηφιακοί χώροι
Το feng shui εξελίσσεται. Δεν αφορά μόνο το σαλόνι. Στο TikTok, το #fengshui έχει πάνω από 800 εκατομμύρια προβολές, με χιλιάδες χρήστες να δίνουν tips για το πώς να στήσεις σωστά το home office σου, να ρυθμίσεις το προφίλ σου στο LinkedIn (!) ή ακόμα και να φτιάξεις την αρχική σου σελίδα στο κινητό με “σωστά” χρώματα και εικονίδια.
Οι μεγάλες εταιρείες στην Ασία εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούν συμβούλους feng shui για να επιλέξουν τοποθεσίες γραφείων ή να διαμορφώσουν ανοιχτά γραφεία. Η Google, η HSBC και το Χονγκ Κονγκ Stock Exchange έχουν κάνει feng shui audits στα κτίριά τους.
Μια καθημερινή πρακτική που μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα
Στάσου στο σπίτι σου με ησυχία. Πού νιώθεις καλά; Πού νιώθεις άβολα; Ποιο σημείο σε ηρεμεί; Ποιο σου φαίνεται χαοτικό; Το feng shui ξεκινά από την παρατήρηση. Δεν χρειάζεσαι guru. Χρειάζεσαι ειλικρίνεια. Τι χρειάζεται ο χώρος σου για να γίνεις κι εσύ πιο γειωμένος, πιο δημιουργικός, πιο ελεύθερος;
Feng shui δεν σημαίνει να αλλάξεις σπίτι. Σημαίνει να το νιώσεις. Και να του δώσεις την ευκαιρία να σε στηρίξει.
Αν θες «Quick Feng Shui Checklist» εγώ είμαι εδώ! Δες αυτό: Feng_Shui_Checklist_Unicode
και αυτό: Feng_Shui_Checklist