3)Οι ψηφιακοί νομάδες προτιμούν την Ελλάδα!

“Ψηφιακοί νομάδες: αξίζει τον κόπο;”: Αυτό ήταν το θέμα εκδήλωσης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Αυτό που αναδείχθηκε είναι ότι οι ψηφιακοί νομάδες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να έχουν ως βάση τους την Ελλάδα και μάλιστα το ενδιαφέρον τους αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα!

Ήρθαν για να μείνουν

Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρίας ή αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών και συμβουλευτικής σε εργασιακά θέματα MBO partners, 4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα είναι «ψηφιακοί νομάδες». Οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται σε δημιουργικά επαγγέλματα όπως η μόδα, η συγγραφή και ο σχεδιασμός ιστοσελίδων, με την πληροφορική και το μάρκετινγκ να έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Στην Ελλάδα, οι πρώτοι ψηφιακοί νομάδες έκαναν την εμφάνισή τους πριν από περίπου τρία χρόνια, τόσο στην Αθήνα όσο και σε αρκετά νησιά.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση αποτελεί κίνητρο

Ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Δημήτρης Κιρμικίρολγου στο πλάισιο της 85ης ΔΕΘ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης για τη χορήγηση βίζας σε αυτή την ομάδα εργαζομένων ή αυτοαπασχολουμένων (digital nomad visa) η οποία και έγινε δεκτή με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όπως επεσήμανε ο κ. Κιρμικίρογλου, η ψηφιακή βίζα παρέχει τη δυνατότητα παραμονής ενός χρόνου, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλον έναν. Το μεσογειακό κλίμα,ο φυσικός πλούτος, οι άνθρωποι, αλλά και η πρόοδος που σημειώθηκε στον τομέα της ψηφιακής μεταρρύθμισης προσελκύουν όλο και περισσότερους ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα.

Η θέση της Αθήνας στον χάρτη των ψηφιακών νομάδων

Η Αθήνα τον τελευταίο χρόνο ανεβαίνει στη λίστα των προτιμήσεων με τις πιο δημοφιλείς πόλεις εγκατάστασης για τους ψηφιακούς νομάδες. Μελέτη της Nestpick την ανεβάζει στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους 75 καλύτερους προορισμούς για τους ψηφιακούς νομάδες.

Στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις τους βρίσκεται η Μελβούρνη. Ακολουθουν το Ντουμπάι, το Σίδνεϊ, το Ταλίν, το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο.

Της Βένιας Αντωνίου