4) Instagram Kids: Το άδοξο τέλος ενός φιλόδοξου project

Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί μια εκδοχή της δημοφιλούς εφαρμογής για τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που θα ήταν διαφορετική από εκείνη που απευθύνεται στα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και τους εφήβους. Θα περιελάμβανε κατάλληλο περιεχόμενο και θα απαιτούσε την άδεια των γονέων. Αυτό… θα ήταν το Instagram Kids.

Δεν πρόλαβε όμως, καθώς νομοθέτες και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων στις ΗΠΑ είχαν εκφράσει εξαρχής έντονα την αντίθεσή τους στη δημιουργία του «Instagram Kids», δηλώνοντας μάλιστα ότι ο κολοσσός των social media έχει αποτύχει να αναλάβει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Προειδοποιούσαν για σοβαρές επιπτώσεις

Ήδη από τον Μάιο, οι γενικοί εισαγγελείς 44 πολιτειών των ΗΠΑ είχαν στείλει επιστολή στον Marc Zuckerberg επικαλούμενοι έρευνες που καθιστούν σαφή μια συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την «αύξηση της ψυχικής δυσφορίας και των αυτοκτονικών συμπεριφορών στους νέους». Στην επιστολή οι εισαγγελείς επισήμαιναν ότι προκαλούνται βλάβες στα παιδιά από τη μόνιμη σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, όπως σοβαρές διατροφικές διαταραχές. Τόνιζαν επίσης τους κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης είτε από εφήβους είτε από ενήλικα άτομα.

“Γνώριζαν ότι το instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων”

Εσωτερική έρευνα του Facebook, που διέρρευσε, δείχνει ότι γνώριζαν εκ των έσω πως η εφαρμογή του Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων. Η Wall Street Journal μάλιστα είχε προχωρήσει σε αρκετές δημοσιεύσεις σχετικά με το πώς το Facebook γνώριζε ότι το Instagram έκανε τα έφηβα κορίτσια, κυρίως, να αισθάνονται άσχημα για την εικόνα τους. Η Antigone Davis, παγκόσμια επικεφαλής ασφάλειας του Facebook, προσπαθώντας να αποκρούσει τις απανωτές επιθέσεις, δήλωσε ότι η εταιρία εργάζεται για τη δημοσίευση πρόσθετων εσωτερικών μελετών, σε μια προσπάθεια να είναι πιο διαφανής σχετικά με τα ευρήματά της.

Τι λέει το instagram…

H απάντηση του instagram για την kid version που “κόπηκε” πριν καν λανσαριστεί είναι: “Η πραγματικότητα είναι πως τα παιδιά είναι ήδη στο διαδίκτυο και πιστεύουμε πως είναι καλύτερα για τους γονείς να έχουν την επιλογή να δώσουν στα παιδιά τους πρόσβαση σε μια εκδοχή του Instagram που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτά -όπου οι γονείς μπορούν να επιβλέπουν και να ελέγχουν την εμπειρία τους- από το να εξαρτώνται από την ικανότητα μιας εφαρμογής να επαληθεύει την ηλικία των παιδιών που είναι πολύ μικρά για να έχουν ταυτότητα”.

Tης Βένιας Αντωνίου