9) Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την κατάσταση του Κορονoϊού, είναι πολύ σημαντικό να τρεφόμαστε σωστά και να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις απαραίτητες βιταμίνες. Σε αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι λεγόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, μετατρέποντάς τις σε µη τοξικές άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν προστατευτικά σε πολλά συστήματα του
ανθρώπινου οργανισμού. Δρουν καρδιοπροστατευτικά, ασκούν αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, διατηρούν το δέρµα ελαστικό, προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αµφιβληστροειδούς χιτώνα των µατιών, δρουν ως αντιαλλεργικά σε µεγάλο φάσµα αλλεργιών, διαφυλάσσουν τα αποθέµατα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισµό, αποτρέπουν την
καταστροφή τους), μία από τις βασικές είναι αυτή της ενίσχυσης του
ανοσοποιητικού συστήματος.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις αντιοξειδωτικές ουσίες της διατροφής και σε
ποιες τροφές απαντώνται:
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (ασκορβικό οξύ)
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη C: Ίσως η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία. Απαντάται κυρίως στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), αλλά και σε άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως στα ακτινίδια, στις φράουλες, στις πράσινες πιπεριές, στις πατάτες, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στο λάχανο, στα σκούρα πράσινα λαχανικά, και στη ντομάτα.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε: Τα φυτικά λίπη, το ελαιόλαδο, το
αβοκάντο, οι ελιές, το φύτρο των δημητριακών, το μοσχάρι, τα πράσινα
φυλλώδη λαχανικά, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια,
ηλιόσποροι), οι σπόροι, τα γάλα και η γλυκοπατάτα. Είναι η μοναδική
περίπτωση βιταμίνης που τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μικρές
ποσότητες. Αυτό συμβαίνει διότι η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή, δηλαδή
υπάρχει σε τροφές που περιέχουν λίπος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α (β-καροτένιο)
Τροφές που περιέχουν β-καροτένιο: Άλλη αξιόλογη ομάδα αντιοξειδωτικών, η οποία εντοπίζεται σε όλα φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (η ντομάτα, το καρότο, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, το βερίκοκο, το ροδάκινο, το πεπόνι, το μάνγκο).

ΣΕΛΗΝΙΟ
Τροφές που περιέχουν σελήνιο: Βρίσκεται στα ψάρια και τα οστρακοειδή
(μύδια, στρείδια), στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα σιτηρά και τα
δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρύδια, τους ψημένους ηλιόσπορους, το
πλιγούρι, τα αυγά και το σκόρδο.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο: Το μοσχάρι, το συκώτι, τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα), τα στρείδια, τα μύδια, η καβουρόψιχα, οι σαρδέλες, το αυγό, το φύτρο σιταριού, οι ξηροί καρποί, ο αρακάς, τα φασόλια, η κολοκύθα και οι κολοκυθόσποροι. Το κρέας και τα πουλερικά είναι γενικά πλούσια σε ψευδάργρυρο και  πρέπει να αναφερθεί ότι ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα ζωικά αυτά τρόφιμα συνήθως απορροφάται καλύτερα

ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ:
Τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες: Μεγάλη ομάδα αντιοξειδωτικών που απαντώνται κυρίως στο τσάι, τον καφέ, τη σόγια, το ελαιόλαδο, τη σοκολάτα, την κανέλα, τη ρίγανη, το ρόδι, και σε φρούτα όπως τα κόκκινα μούρα, τα σταφύλια και το παραγόμενο απ’ αυτά κρασί.

ΑΝΘΟΚΥΑΝΙΝΕΣ
Τροφές που περιέχουν ανθοκυανίνες: Γογγύλια, κάρδαµο, κεράσια,
κουνουπίδι, κραµβολάχανο, λάχανο κατσαρό, µούρα, µπρόκολο, µύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες

ΕΛΛΑΓΙΚΟ ΟΞΥ
Τροφές που περιέχουν ελλαγικό οξύ: Βατόµουρα, κεράσια, σταφύλια,
φράουλες.

ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ

Τροφές που περιέχουν λυκοπένιο: Ντοµάτες (φρέσκες, λιαστές και
επεξεργασµένα προϊόντα ντομάτας), όπως επίσης και γκρέιπφρουτ, καρπούζι και πιπεριές (αλλά σε μικρότερη περιεκτικότητα).

ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10
Τροφές που περιέχουν συνένζυµο Q10: Σαρδέλα, σκουμπρί, σόγια
Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα παραπάνω παραδείγματα ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, συνεπώς μία διατροφή ενισχυμένη σε φρούτα και λαχανικά θα είναι ενισχυμένη και ως προς την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες θα βοηθήσουν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την άμυνα του οργανισμού μας έναντι του Κοροναϊού.
Και σίγουρα ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι… εχθρός του
Κορονοϊού.