3) Τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα και η εξόρυξή τους!

Τα κρυπτονομίσματα έχουν πάρει κατά μία έννοια διαστάσεις αστικού μύθου. Όλο και περισσότερο ακούμε γι΄αυτά, χωρίς όμως να ξέρουμε τι ακριβώς είναι και ποιοι ασχολούνται με αυτά. Νέοι όροι, όπως το mining, μπαίνουν ξαφνικά στην καθημερινότητά μας. Πάμε να σηκώσουμε αυτό το μυστηριώδες πέπλο που τα σκεπάζει!

Τα κρυπτονομίσματα είναι ουσιαστικά ψηφιακό χρήμα που δεν ελέγχεται από ένα άτομο ή κεντρική τράπεζα και είναι πλήρως αποκεντρωμένο. Πού καταγράφονται όμως οι συναλλαγές και τι είναι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή αλλιώς mining;

Το Bitcoin είναι ένας όρος που ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια. Οι συναλλαγές στην περίπτωσή του καταγράφονται σε ενός είδους ψηφιακού λογιστικού βιβλίου το οποίο για να συντηρηθεί απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Το κρυπτονόμισμα δίνεται ως αμοιβή σε εκείνους που καταφέρνουν να λύσουν μέσω των υπολογιστών πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους.  Αυτη η διαδικασία ονομάζεται «εξόρυξη», στα αγγλικά «mining», και για να ολοκληρωθεί απαιτεί πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα.

Yπάρχουν miners στην Ελλάδα;

Έχοντας ως δεδομένο ότι το crypto mining βασίζεται στη λογική της ανωνυμίας, δεν υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων ή των εταιριών που ασχολούνται με το mining κρυπτονομισμάτων σε κάποια χώρα ή περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι διψήφιο το ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας που ασχολείται με την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων. Οι miners αμείβονται σε γενικές γραμμές με το λεγόμενο «Proof of Work» (απόδειξη εργασίας), καθώς και με την επιβεβαίωση/διασταύρωση των συναλλαγών που γίνονται στο εκάστοτε δίκτυο κρυπτονομισμάτων. Επομένως, όσοι ασχολούνται με την “εξόρυξη κρυπτονομισμάτων” αμείβονται επειδή διαθέτουν υπολογιστική ισχύ στο δίκτυο που συμμετέχουν και η αμοιβή τους δίνεται στα αντίστοιχα κρυπτονομίσματα. Η αμοιβή «μπαίνει» σε κάποιο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» και έτσι ο κάθε miner μπορεί να συγκεντρώνει εκεί σταδιακά τα κρυπτονομίσματά του. Σε περίπτωση που επιθυμεί να μην τα συγκεντρώνει απλώς σε ένα πορτοφόλι, τότε μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο ανταλλακτήριο και να τα μετατρέψει σε ό,τι επιθυμεί. Δηλαδή, έχει τη δυνατότητα να τα μετατρέψει σε άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά και σε ευρώ, δολάρια κ.α.

Της Βένιας Αντωνίου