7) Φρέσκα VS κατεψυγμένα τρόφιμα. Υπάρχει διαφορά;

 

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Για πολλά χρόνια η λέξη «κατεψυγμένα» σε ό,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά δεν ηχούσε καλά.
Εξακολουθεί όμως αυτό να ισχύει ή μήπως έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια;Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά συχνά δεν φαίνονται ωραία αφού αποψυχθούν και ίσως να νομίζετε ότι η διαδικασία
κατάψυξής τους εξαντλεί μέρος τουλάχιστον της θρεπτικής τους αξίας. Τίποτα δεν είναι τόσο καλό όσο το φρέσκο, σωστά;
Από την άλλη πλευρά, τα κατεψυγμένα υπάρχουν όλον το χρόνο και το «φρέσκο» ​​είναι σχετικός όρος. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μεταφέρονται, να στοιβάζονται στα καταστήματα ή να περιμένουν στο
ψυγείο για αρκετές μέρες. Συνεπώς; Το βέβαιο είναι πως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι παραδοσιακά πιο θρεπτικά, αφού δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και λογικά έχουν περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά. Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Οχι ακριβώς.
Εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. Όταν ένα φρούτο ή λαχανικό είναι στην εποχή του, ή όταν δεν χρειάζεται να ταξιδέψει πολύ μακριά, τότε το φρέσκο εννοείται πως είναι η καλύτερη επιλογή σας. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά χάνουν τις θρεπτικές ουσίες τους με την πάροδο του χρόνου. Θυμηθείτε πως μπορούν να παραμείνουν μέχρι και ένα μήνα σε ένα κατάστημα τροφίμων, ανάλογα με το τρόφιμο. Οταν το φρούτο καλλιεργείται στην εποχή του, αλλά αποστέλλεται μακριά, χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και είναι πιθανό να
είναι λιγότερο θρεπτικό, αλλά και λιγότερο νόστιμο από τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.
Καλές επιλογές φρέσκων φρούτων είναι: Mούρα στα τέλη του καλοκαιριού, μήλα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ στη διάρκεια του χειμώνα.
Καλές επιλογές φρέσκων λαχανικών: Λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, το φθινόπωρο και το χειμώνα, ντομάτα και κολοκυθάκια το καλοκαίρι και σπαράγγια την άνοιξη.
Tα κατεψυγμένα φρούτα και τα λαχανικά, από την άλλη πλευρά, είναι πραγματικά απίστευτα υγιή και είναι μια σπουδαία επιλογή τον χειμώνα για να διατηρήσετε, όταν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερο νόστιμα και πιο ακριβά.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι συγκρίσιμα με τα συστατικά των φρέσκων. Μερικά φρούτα και
λαχανικά καθαρίζονται σε ζεστό νερό πριν καταψυχθούν, έτσι ώστε οι ποσότητες των θρεπτικών ουσιών που χάνονται είναι ελάχιστες. Επιπλέον, τα περισσότερα καταψύχονται στην ακμή της φρεσκάδας τους, γεγονός που επίσης διατηρεί τα θρεπτικά τους συστατικά.

Οταν είναι εκτός εποχής, υπάρχει η τάση να γίνεται η συγκομιδή τους όταν δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμα, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους κι αυτό τα καθιστά λιγότερο θρεπτικά. Η επεξεργασία των κατεψυγμένων προϊόντων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οπότε η «ζημιά» είναι πολύ  μικρή. Μάλιστα, πολλές φορές συμβαίνει να είναι ακόμα πιο γευστικά από τα εκτός εποχής φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που συνέκρινε τα θρεπτικά συστατικά σε οκτώ διαφορετικά φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά (καλαμπόκι, μπρόκολο, σπανάκι, καρότα, μπιζέλια, πράσινα φασόλια, φράουλες και βατόμουρα) δεν βρήκε σταθερές διαφορές στα θρεπτικά τους συστατικά.
Μάλιστα, η βιταμίνη C ήταν υψηλότερη στο κατεψυγμένο καλαμπόκι, τα πράσινα φασόλια και τα βατόμουρα, σε σχέση με τα φρέσκα. Υπήρχε περισσότερη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β) στα κατεψυγμένα και όχι στα φρέσκα μπρόκολα, αν και τα φρέσκα μπιζέλια είχαν περισσότερη από τα κατεψυγμένα.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις ίνες και τα επίπεδα μετάλλων, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος και δεν βρήκαν μεγάλη διαφορά μεταξύ των κατεψυγμένων και των νωπών
εκδοχών των οκτώ οπωροκηπευτικών.
Οι υπερασπιστές των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών ισχυρίζονται ότι η κατάψυξη σταματά τη διαδικασία σήψης στην αρχή της. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, αν διατηρούνται συσκευασμένα
σωστά σε έναν καλό καταψύκτη, κρατούν τα μέταλλα και τις βιταμίνες τους.
Όσον αφορά στη γεύση, βέβαια, τα πράγματα είναι υποκειμενικά, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα φρέσκα δεν συγκρίνονται!
Ωστόσο, φρέσκα και κατεψυγμένα έχουν χώρο στο τραπέζι μας.