15) Tα σπίτια της γιαγιάς μου

Κάθε σπίτι της γιαγιάς έχει τη δική του ιστορία. Και κάθε πρόσωπο της αφήγησης, υπαρκτό ή φανταστικό –συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της γιαγιάς– δημιουργεί ως διά μαγείας την ατμόσφαιρα του βιβλίου, όπου κάθε ήρωας εμφανίζεται ως φορέας μιας χαρμολύπης.
Στην ουσία, κάθε σπίτι της γιαγιάς αντικατοπτρίζει φαντασιακά τους
περιπετειώδεις αγώνες των Ρωμιών της Πόλης στα πρόθυρα της τρίτης χιλιετίας, η οποία άλλαξε τη ζωή, τις αξίες και την τύχη μας στον τόπο αυτό που γεννηθήκαμε και θεωρούμε πατρίδα μας: την Κωνσταντινούπολη. Εδώ μεγαλώσαμε, εδώ σπουδάσαμε, εδώ αγαπήσαμε, ζήσαμε κι αγκαλιάσαμε την τύχη μας και όλα όσα έμελλε αυτή να προσδιορίσει…
Κάθε σπίτι της γιαγιάς είναι σαν ένα βαγόνι τρένου, το οποίο μεταφέρει πολλούς επιβάτες που, ως κοινωνοί μιας εποχής της Πόλης, ταξιδεύουν μέσα σ’ έναν άστατο κόσμο ο οποίος δημιουργήθηκε μέσα από την πλάνη, τα όνειρα και τις αναζητήσεις των ανθρώπων της. Από τις εκδόσεις ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ.

2 βιβλίο

ΣΤΑΖΙ ’77

Η Κάριν Μίλερ, αξιωματικός της Αστυνομίας του Λαού της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καλείται σε ένα εργοστάσιο στα ανατολικά της χώρας για την εξιχνίαση μιας δολοφονίας. Ένας άντρας δεμένος, παγιδευμένος σε μια φωτιά, έχει πεθάνει από τις αναθυμιάσεις. Ποιος ήταν; Γιατί δολοφονήθηκε; Όταν το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή γίνονται κι άλλες δολοφονίες στις οποίες τα θύματα πεθαίνουν με τον ίδιο τρόπο, η Μίλερ καταλαβαίνει ότι για να ξεδιαλύνει τα τρομερά αυτά εγκλήματα πρέπει να ψάξει στο σκοτεινό παρελθόν. Όμως δεν έχει καμία βοήθεια: ο συνεργάτης της, Βέρνερ Τίλσνερ, συμπεριφέρεται πολύ παράξενα και η Στάζι δεν συνεργάζεται μαζί της. Γιατί εκείνοι που πραγματικά κυβερνούν τη χώρα προτιμούν τα εγκλήματα να παραμείνουν ανεξιχνίαστα και θέτουν κάθε δυνατό εμπόδιο στην αποστολή της… Το τέταρτο βιβλίο της σειράς με ηρωίδα την Κάριν Μίλερ είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται αφενός κατά τις καταστροφικές τελευταίες εβδομάδες του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και αφετέρου κατά τη δεκαετία του 1970 στην Ανατολική Γερμανία, όταν όλα ήταν υπό τον έλεγχο της Στάζι. Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.