3) 70 χρόνια Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι εορτασμοί προετοιμάζονται αλλά… ο θρόνος τρίζει

Οι εορτασμοί για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο έχουν ξεκινήσει, ωστόσο γκρίζα σύννεφα καλύπτουν το Παλάτι…

Η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα συμπληρώσει 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο. Για να γιορτάσει λοιπόν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει οργανώσει μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2022.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσίευσε στο Twitter, το Παλάτι παρουσίασε όσα διοργανώνει, ανάμεσα στα οποία είναι η λειτουργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου προς τιμήν της μακράς βασιλείας της Ελισάβετ, πολλά πάρτι στους δρόμους της Αγγλίας και ο φωτισμός 1.500 φάρων σε όλη τη χώρα! Επίσης, πρόκειται να φυτευθούν 6.000 δέντρα στο όνομα της βασίλισσας για την προώθηση της αντιμετώπισης του παγκόσμιου ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα, στο πλαίσιο των εορτασμών θα γίνουν συναυλίες, διαγωνισμός ομορφιάς, αλλά και διαγωνισμός ψησίματος. Η πρώτη εκδήλωση είναι ένας διαγωνισμός εφεύρεσης μιας νέας συνταγής πουτίγκας!

«Όχι άλλα 70 χρόνια»: Εκστρατεία για την κατάργηση της βασιλείας στην Αγγλία

Και μπορεί όλα να μοιάζουν ανέφελα, όμως δεν είναι! Οι Συντηρητικοί στη Βρετανία – και συγκεκριμένα  αντιμοναρχική μάδα τους- με κίνητρο την σφοδρή επιθυμία να έρθει σύντομα το τέλος της βασιλείας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν την εκστρατεία, «Όχι Άλλα 70 Χρόνια» για να ζητήσουν τον τερματισμό του ιστορικού θεσμού.

«Αν και μια μειοψηφία θα θέλει να γιορτάσει τα εβδομήντα χρόνια βασιλείας, πρέπει όλοι να αρχίσουμε να κοιτάμε το μέλλον. Η προοπτική του Καρόλου ως Βασιλιά δεν είναι ευτυχής και υπάρχει μια καλή, δημοκρατική εναλλακτική λύση», είπε ο Graham Smith, εκπροσωπώντας την αντιμοναρχική ομάδα των Συντηρητικών και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το σύνταγμά μας, να αποδεχτούμε ότι ο Κάρολος δεν είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η χώρα και ότι ως έθνος είμαστε αρκετά ικανοί να επιλέξουμε τον αρχηγό του κράτους μας».

Πράγματι, ο βρετανικός λαός δεν βλέπει θετικά το σενάριο διαδοχής της Ελισάβετ από τον γιο της, Κάρολο. Επιπλέον, οι έρευνες  δείχνουν ότι υπάρχει αυξανόμενο συντηρητικό αίσθημα μεταξύ των νεότερων Βρετανών.

info

Η 95χρονη βασίλισσα Eλισάβετ Β’ της Αγγλίας ανέβηκε στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, αφού διαδέχθηκε τον πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’. Φέτος, θα γίνει η πρώτη βρετανίδα μονάρχης που φτάνει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, ξεπερνώντας την 63χρονη βασιλεία της βασίλισσας Βικτώριας.

Της Βένιας Αντωνίου