3) , 4) Για πρώτη φορά γυναίκα θα πάει στο φεγγάρι!

Μισό αιώνα μετά από την πρώτη φορά που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, ήρθε επιτέλους η ώρα να ζήσουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία και γυναίκες!

Για 50 χρόνια η Σελήνη ήταν… κάτι σαν άβατο για τις γυναίκες. Στις 20 Ιουλίου του 1969 ο αστροναύτης Νιλ Άρμοστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι. Έως σήμερα καμία γυναίκα δεν πάτησε το πόδι της στη Σελήνη. Αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει… Η NASA ετοιμάζει μία νέα αποστολή, αλλά αυτή τη φορά με γνώμονα τη συμπερίληψη, όπου τα αποκλειστικά κριτήρια της επιλογής του πληρώματος βασίζονται στην αληθινή αξία του και όχι σε χαρακτηριστικά όπως η φυλή ή το φύλο.

«Αποστολή Άρτεμις»: Με προορισμό τη Σελήνη

Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, η «Αποστολή Άρτεμις» δεν θα σηματοδοτήσει μία αλλά δύο πρωτιές: την πρώτη γυναίκα αστροναύτη και τον πρώτο μη λευκό που κατακτούν τον δορυφόρο της Γης!

Το πλήρωμα θα αποτελείται από δέκα αστροναύτες, οι οποίοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 12.000 υποψηφίους από την Αλάσκα μέχρι το Πουέρτο Ρίκο. Έξι άντρες και τέσσερις γυναίκες θα φτάσουν στο φεγγάρι και καθένας τους θα συνεισφέρει με διαφορετικό τρόπο στην αποστολή.

Ποιες ήταν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος του πληρώματος

Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πλήρωμα της αποστολής ήταν: να διαθέτει αμερικανική υπηκοότητα, μεταπτυχιακό σε κάποια επιστήμη STEM ή οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο πτυχίο, καθώς και να διαθέτει προϋπηρεσία ως πιλότος για τουλάχιστον τρία χρόνια ή 1.000 ώρες.

Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση

Όσοι επιλέχθηκαν αναμένεται να ξεκινήσουν την εκπαίδευση μέσα στον  Ιανουάριο του 2022.  Θα περιλαμβάνει διαστημικούς περιπάτους, χειρισμό ρομποτικών εξοπλισμών. Επιπλέον, το πλήρωμα θα πρέπει να μάθει τη ρωσική γλώσσα, καθώς πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους ρώσους αστροναύτες. Μέσα στη χρονιά προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη εκτόξευση και το 2024 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη.

Επόμενος σταθμός: Άρης!

Μετά τη Σελήνη, σειρά έχει ο Άρης. Έτσι, η πολυαναμενόμενη Αποστολή Άρτεμις θα αποτελέσει εφαλτήριο για το επόμενο άλμα της NASA: το πρώτο ταξίδι με επανδρωμένο σκάφος στον Άρη. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τον Φεβρουάριο του 2021 η Nasa έστειλε στον Άρη το ρομποτικό ρόβερ Perseverance. Το ρόβερ, το οποίο πραγματοποίησε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατάφερε να φτάσει στην επιφάνεια του Άρη. Να σημειωθεί ότι ιστορικά σχεδόν οι μισές απόπειρες προσεδάφισης στον Άρη έχουν αποτύχει.

Γιατί όμως ξανά στη Σελήνη;

Η αμερικανική διαστημική οργάνωση δηλώνει ότι αποφάσισε να επιστρέψει στη Σελήνη «Για επιστημονική έρευνα, για οικονομική αξιοποίηση και για να δώσουμε έμπνευση σε μια νέα γενιά εξερευνητών. Ενώ διατηρούμε την ηγετική θέση της Αμερικής στην εξερεύνηση, θα χτίσουμε μια παγκόσμια συμμαχία και θα εξερευνήσουμε τα βάθη του διαστήματος προς όφελος όλων μας».

Δείτε ένα βίντεο της NASA για την Αποστολή Άρτεμις εδώ https://www.youtube.com/watch?v=bmC-FwibsZg

Της Βένιας Αντωνίου